LADEN

Typ om te zoeken

Eurozone realiseert een handelsoverschot

Laatste Nieuws

Eurozone realiseert een handelsoverschot

Het handelsoverschot van de Eurozone kwam op een opmerkelijke wijze tot stand. De import daalde namelijk flink forser dan de export. Zo kon de totale Eurozone eindelijk eens een handelsoverschot realiseren.

Het werd overigens geen groot overschot. Het was slechts 500 miljoen euro groot. Niet echt veel gezien de omvang van de totale Europese economie.
Overigens moet de Eurozone het hebben van de groei van de economie in Duitsland en Frankrijk. Maar liefst een groei van 0,2% voor de totale Europese economie. Nederland zag haar economie in dezelfde periode met 0,3% krimpen. Consumenten houden de hand op de knip nu banen onzekerder worden en dagelijks in het nieuws te zien is hoe zwak de Eurozone er feitelijk voorstaat. Het is dan niet zo gek dat de economie niet veel doet en import fors afneemt. Wie durft er nog forse investeringen in consumentengoederen te doen als het inkomen steeds onzekerder wordt?

Overigens heeft het rente verschil tussen Frankrijk en Duitsland een nieuwe recordhoogte bereikt. Beide staten hebben een AAA rating, maar Frankrijk betaalt dubbel zo veel rente. (3,5% terwijl Duitsland op 1,78% rente zit)
Daarbij loopt ook het renteverschil tussen Duitsland en Nederland steeds verder op. Nederlandse staatsobligaties doen nu 2,4% rente, tegenover de 1,78% die Duitsland moet betalen. Het is dus steeds meer Duitsland dat als kern van Europa wordt gezien en ook andere economisch sterke landen leggen het tegen Duitsland af.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *