LADEN

Typ om te zoeken

Er ligt olie te wachten

Laatste Nieuws

Er ligt olie te wachten

In de hype tijd omhoog was het een publiek geheim dat er olietankers soms ‘erg lang’ onderweg waren, voor ze eindelijk hun olie afleverden. De eigenaren van de olie konden op die manier hun winst maximeren omdat de markt klem gezet kon worden. Op dit moment zien we een compleet andere markt. De olieprijs is volledig door het ijs gegaan en wat niemand nog had verwacht, gebeurde toch, de olieprijs ging zelfs ver onder de $60.
Hoewel er nu lacherig wordt gedaan over de analisten die het allemaal zo mis hadden, is ze dat niet echt te verwijten. Immers had niemand gedacht dat die markt zo uit elkaar zou spatten. De $60 was echt door alle deskundigen als absolute bodem neergezet. Toen die bodem brak, toen gingen de laatste spelers onderuit en dook de koers nog weer bijna 50% onderuit.
Nog altijd heeft de wereld fundamenteel een enorm energie probleem, maar bij gebrek aan een serieuze oliemarkt zien we dat de olieprijs heel ver terug kan. Niet zo gek, want de grote maatschappijen hebben nog altijd contracten die hen nog vele jaren olie geven voor slechts enkele dollars per vat. Dat was ook in de hoogtijdagen zo. Alleen de ‘extra’ markt, de markt buiten de langjarige contracten, was er de oorzaak van dat de prijs zo omhooggedreven werd. Alle olie werd berekend op die koers van slechts een markt die 5% van de oliemarkt uitmaakte. Toen die 5% markt volledig weggevaagd werd door de kredietcrisis, toen was er een ernstig tekort aan een middel om de marktwaarde van olie te bepalen. Immers was er feitelijk geen vrije markt in olie meer omdat alleen de langjarige contracten nog bestonden. In feite zouden we eigenlijk terug moeten naar de prijs die bedrijven als Koninklijke Olie met het Midden Oosten hebben afgesproken. Een prijs die waarschijnlijk ergens tussen de $6 en $15 per vat ligt. Het is daarom dat in landen als Saoedi Arabië de olie bijna gratis is.
Wat we weer zien, is dat er wederom volle olietankers op volle zee geparkeerd worden. Iedereen weet dat de papieren markt, die 5% van het olievolume uitmaakte, weer een keer terug komt. Immers, hoe langer we wachten, des te zekerder zal het worden dat we weer olie tekort gaan komen. Zodra de voorraden weer gaan knijpen, komen die volle tankers van pas. Immers komt vanzelf het moment er aan dat de wereld weer meer olie vraagt dan er beschikbaar is. Door nu tegen bodemprijzen de ‘losse’ olie uit de markt te halen en er op de future en optiemarkt mee te speculeren, kan er al leuk verdiend worden. Je moet alleen het beginkapitaal hebben om een tanker met 1 miljoen of meer liter olie op zee te kunnen parkeren.
Het verschil met vroeger is nu dat de huidige future en optiehandelaren wel de olie daadwerkelijk kunnen leveren. Hun olie ligt namelijk al voor de kust te wachten. De 5% papieren markt komt dus wel terug, alleen vooral in het begin zal ze door de traders volledig gedekt worden door echte olie die ook echt geleverd kan worden. In feite zoals het altijd had moeten zijn.
Zodra de eerste spelers weer rijk worden gaan we vanzelf weer naakt de markt in en begint het hele circus opnieuw, met alle uitwassen die daar bij horen. Zo werkt het nu eenmaal bij mensen en in de markt en zeker als het om veel geld gaat.
Hoewel het nu lijkt alsof er olie genoeg is, vrees ik dat die droom een keer een nachtmerrie gaat blijken te zijn. Zodra de eerste economie weer aantrekt is de angst van verminderde olieconsumptie weer over en dan gaat het weer hard omhoog met de olieprijs. Dat is waar de eigenaren van de olietankers op hopen. Tot die tijd zingen ze het wel uit door met hun olie als onderpand al actief op de termijnmarkt te zijn.
www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *