LADEN

Typ om te zoeken

Dollar aandelen en dollar daling

Laatste Nieuws

Dollar aandelen en dollar daling

Peter Schiff zegt, mogelijk volkomen terecht, dat je uit dollars weg moet zijn. Echter hoe doe je dat, als je aandelen via Amerika of in Amerika aanhoudt. Hoe kan je dan je dollarrisico wegnemen. Stel dat Peter Schiff gelijk krijgt, dan is het de vraag hoe die bedrijven straks gewaardeerd worden. Worden ze dat op basis van de zwakke dollar, of worden ze dat ten opzichte van hun waarde in de markt?
Wat ik daarmee zeggen wil: de onderneming heeft een huidige marktwaarde. Zeg 500 miljoen dollar / 400 miljoen euro.
Stel dat de dollar in een vrije val gaat, gaat dan dit aandeel 500 miljoen dollar waard blijven en slechts 100 miljoen euro?
Of gaat de waarde in dollars naar 2000 miljoen en blijft het in euro’s 400 miljoen euro?
Vooral de grootste bedrijven ter wereld, de aandelen waarin BeursAccent zich vooral beweegt, die worden ook wereldwijd gewaardeerd. Dit ook vaak ten opzichte van concurrenten. Stel even dat het scenario 500 miljoen dollar/100 miljoen euro zich afspeelt. Wat gaat dat dan doen met Europese aandelen? Blijven die dan wel 400 miljoen euro waard en worden die in dollars 2000 miljoen waard? Wat dacht u? Nee toch?
Is daarmee niet (theoretisch) aangetoond dat het dollar risico ALLE internationale aandelen treft, of ze nu in euro of in dollar noteren?
We moeten het afleren om aandelen in dollars of euro’s te waarderen. We moeten ze in feite als onderneming waarderen. Is het een onderneming die gaat overleven als de dollar in een vrije val raakt? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, dan is een lange termijn belegging te overwegen. Mocht de dollar zelfs verdwijnen na de hyperinflatie, dan zal de onderneming in bijvoorbeeld de Amero genoteerd worden en in principe ook weer op een tegenwaarde van 400 miljoen euro of de tegenwaarde van vergelijkbare Europese concurrenten gewaardeerd worden.
Een aandeel is niet hetzelfde als een dollar. We verhandelen nu wel de aandelen in dollars, maar we kunnen ze ook in goud of zilver verhandelen. In die prijs zal de fluctuatie waarschijnlijk veel minder zijn. Immers kan je niet even snel een paar miljard ounces aan goud ‘bijdrukken’.
www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *