LADEN

Typ om te zoeken

Energievisie

Laatste Nieuws

Energievisie

We willen Amerika nogal eens verguizen om het feit dat ze Kyoto nooit getekend hebben. De Verenigde Staten zijn daarbij de grootste vervuilers ter wereld en ze lijken zich niet bijster druk te maken om het klimaat, om CO2 en om de eindigheid van fossiele energie. Toch is dat niet helemaal waar. Afgelopen november werd een kolencentrale die er in Utah bij had moeten komen, vanwege de aantasting van het milieu, afgewezen.
In 2007 kregen twee kolencentrale in Kansas geen toestemming. Deze maand gaf Californië aan dat nieuwe woonwijken en huizen die gepland worden vanaf 2020 geen C02 neutraal moeten zijn. Per 2030 moeten ook bedrijven C02 neutraal worden gebouwd.
Obama ondertussen, heeft al aangekondigd dat wat hem betreft al per 2012 meer dan 10% van de energie die verbruikt wordt, duurzaam moet zijn opgewekt. Dat moet 25% zijn per 2025.
De vraag is, of het wel genoeg is, maar er zijn heldere doelstellingen en er gebeurd nu ook echt wat.

Dan nu even naar Nederland…

De Nederlandse regering tekende het Kyoto verdrag en kondigde op Balkenende wijze trots aan het beste jongetje in de klas te willen worden, een rol die premier Balkenende bijzonder goed lag.
Toch besloot het kabinet Balkenende onlangs dat er 4 grote kolencentrales in Nederland bij mogen komen.
Het percentage duurzame energie ligt hier rond de 4% en is amper stijgende. De doelstelling van 6000 MW per 2020 die dan vanaf de Noordzee moet komen, wordt door alle partijen als onhaalbaar bestempeld, mede omdat er geen medewerking is vanuit de regering. Het recent gelekte Noordzee energie plan is zeer waarschijnlijk het oude plan uit 2000. Het is onhaalbaar, omdat deze regering heeft aangegeven dat ze niet over haar regeringsperiode heen beslissingen rondom duurzame energie wil nemen. Ze heeft er totaal geen moeite mee als het om zwaar vervuilende kolencentrales gaat, maar als het om duurzame energie gaat, dan ineens kan niets. Dit is een bijzonder opmerkelijk feit waar ooit maar eens een parlementaire enquete over moet komen. Als iets ruikt als fishy, dan zal er vast ook wel iets fishy terug te vinden zijn. Wiens rug is hier gekrabt?
Het kabinet Balkenellende 4, ook wel het "Nee" kabinet, doet graag voorkomen ‘groen’ te zijn, maar zijn dat vanuit hun daden allesbehalve. Jammer dat we op dit moment blijkbaar ook amper een oppositie hebben die hier doorheen weet te prikken. Heel de politiek kan aan het infuus. Het is armoe troef.

Schreef u al in op www.energiestart.nl? Het is leerzaam en gratis!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *