LADEN

Typ om te zoeken

Eerst deflatie, dan inflatie

Laatste Nieuws

Eerst deflatie, dan inflatie

(Binnengekomen artikel n.a.v. artikel in nieuwsbrief van vrijdag 27 mrt.)

Simpele redenatie waarom volgens mij de volgorde eerst deflatie en dan inflatie zal zijn.
Iets wat waarschijnlijk over het hoofd wordt gezien is de schuldenberg die wereldwijd nog steeds bestaat…en eigenlijk op dit moment alleen maar groter wordt. Waarom is de bereidheid van banken zo gering om geld uit te lenen?
Ik ben bang dat de verhouding eigen vermogen/uitstaande leningen nog veel te hoog is.
Als voorbeeld ING 30/1300……lijkt me niet een erg gezonde situatie.
Zolang dat niet is teruggebracht naar normale proporties, zullen de banken weigeren veel kredieten te verstrekken en dus de economie niet echt op gang brengt.
Daar komt bij dat er al veel scepsis bestaat over de nieuwe benadering van Geitner de toxic assets te saneren.
Ik denk dat er nog heel veel afwaarderingen in de pijplijn zitten, en dus weinig enthousiasme deze assets nu te moeten te liquideren.
Tel hierbij de "social mood" van de gemiddelde consument bij op en je hebt op zijn minst een periode van stagnatie/recessie, die wel haast moet uitmonden in deflatie.
De consument is uiteindelijk de enige die economie weer aan de gang kan brengen. Zolang de banken met grote schulden, cq. grote problemen zitten, zal er van die kant weinig beweging te verwachten zijn. Niet voor niets zakt bij banken alleen de creditrente voor consumenten, niet de debitrente. Dit teneinde te proberen het eigen vermogen stapje voor stapje te verbeteren. Niets voor niets proberen makelaars en banken op dit moment mensen te verleiden een huis aan te schaffen.
Want wat als de huizenprijzen ook in Nederland plotseling zullen gaan zakken. Gevolg : de problemen bij banken zullen verder vergroten en consumenten zullen nog meer de hand op de knip gaan houden. Deze situatie zal waarschijnlijk gaan ontstaan als de werkloosheid in Nederland verder zal gaan toenemen.
Deze spiraal zal waarschijnlijk alleen doorbroken kunnen worden als prijzen zoveer zullen dalen dat consumenten weer bereid zullen zijn geld uit te gaan geven en de banken hun balanspositie weer enigzins op orde hebben.
Met andere woorden : willen we weer in gezond economisch vaarwater terecht komen, zal er eerst nog heel wat gesaneerd moeten worden. De kleine opleving die we nu op de beurs waarnemen is naar mijn mening alleen gebaseerd op hoop. De echte sanering ligt nog voor ons.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *