LADEN

Typ om te zoeken

Eenmalige belasting op spaargeld

Laatste Nieuws

Eenmalige belasting op spaargeld

Stel even dat die belasting er komt, wat is dan het meest waarschijnlijke scenario?
In hoeverre gaat u geld van uw gewone bankrekening verliezen en hoe zit het met spaargeld van bedrijven en eenmanszaken?
– Ik ga even kort door de bocht met direct mijn meest waarschijnlijke scenario.
Ik ga er namelijk vanuit dat ALLEEN de spaarrekeningen van particulieren dan een heffing gaan krijgen. Dus geen heffing op betaalrekeningen van bedrijven en particulieren EN geen heffing op spaargelden voor bedrijven. (zakelijke rekeningen)
Waarom?
Spaargeld van particulieren is geld dat ‘over’ is. De particulier heeft het al aan de bank gegeven en in feite gezegd tegen de bank, doe er maar mee wat je wilt!
Dat is dus geld dat echt ‘over’ is, anders zou je het niet aan de bank geven.
Dat is dus geld dat geen problemen gaat opleveren.
Zou je geld van de betaalrekening af halen, dan kunnen mensen de rekeningen niet meer betalen. Dat is dus niet handig. Want dan creëer je als overheid onrust in de samenleving.
Ga je bedrijven van hun spaargeld afhelpen, dan loop je de kans dat de lonen niet meer betaald kunnen worden. Ik verwacht daar dus ook logischerwijze geen heffing. Het verschil tussen de rekeningen is snel te herkennen, namelijk of het een privé of zakelijke rekening is. Dat kan de bank zo vertellen.
Bij een heffing op rekeningen van bedrijven zou de impact dan veel verder kunnen gaan dan een eenmalige heffing. Er is dan namelijk geheid ook een enorme gevolgschade. De regeringen van Europa willen wel geld, maar ze willen de crisis niet verergeren.
Het wegnemen van een stuk spaargeld van particulieren heeft wel risico’s, maar die liggen vooral in de richting van het voortbestaan van de banken. Het vertrouwen in spaargeld bij banken neemt dan namelijk fors af, want een eenmalige heffing kan je ook twee of drie keer uitvoeren… Mensen nemen massaal het geld op en wat gaan ze daarna met het geld doen? Misschien wel uitgeven en dat zou dan een stimulans voor de economie betekenen! De heffing kan het plebs dus ook dwingen tot uitgaves.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *