LADEN

Typ om te zoeken

Duurzame subsidies voor grijze aanbieders

Laatste Nieuws

Duurzame subsidies voor grijze aanbieders

Ik schreef vorige week al dat het leeuwendeel van de beoogde duurzame energiesubsidies naar de aanbieders van grijze energie gaan.
Die grijze aanbieders gaan, met subsidie, gedwongen worden een deel van hun aanbod te verduurzamen.
Nu lijkt het wel alsof er sprake is van dwang, maar er wordt ze niet veel gedwongen.
Als u te horen krijgt dat u een dikke Mercedes moet gaan rijden, met de nadruk op moet. U krijgt echter ook te horen dat de extra kosten voor rekening van de overheid komen. Klaagt u dan?
Zo is het in feite ook met de grijze energieleveranciers.
De dwang die ze opgelegd wordt is het minimale wat Nederland moet doen om de Europese afspraken na te komen. Op papier gaat Nederland het beter doen, maar papier is geduldig. Daar kan je van alles op beloven.
Van een echt duurzaam beleid, met stimulatie voor particulieren en bedrijven om zelf stroom te gaan leveren door bijvoorbeeld een aandeel te nemen in windmolens, of om zelf zonnepanelen te plaatsen of verwarming via grondwarmte te realiseren is nog geen sprake.
Wat dat betreft is het met haast in elkaar gezetten kabinetsplan een schattig stukje tekst vol goede bedoelingen en in mijn ogen veel vage wensen en vooral de neiging om de kosten bij de burger neer te leggen.
Groeien op een duurzame manier, bewust een nieuwe duurzame sector creëren, daar is totaal geen sprake van. In mijn ogen een gemiste kans, want Nederland kan op duurzaam gebied nog enorme stappen maken en er een prachtig expert artikel van maken. Je moet alleen het lef hebben om daar dan ook vol op in te zetten. Dat kan alleen als het van onder uit komt en ook een fors deel van de bevolking bereid is om over te stappen op duurzaam. Net zoals in Duitsland de zonnepanelen sector enorm is geworden doordat consumenten gestimuleerd werden hun dak vol te leggen. Daar plukt Duitsland nu de vruchten van.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *