LADEN

Typ om te zoeken

De waarde van garanties

Laatste Nieuws

De waarde van garanties

LTO Nederland vroeg haar leden, (boeren uit heel Nederland, maar voornamelijk uit Noord Nederland) hun pensioen in een project te beleggen. Een kansrijk project volgens LTO en een project waarvan de inleg gegarandeerd was.

 

 

Dat was ook zo, zolang de initiatiefnemer en garantieverstrekker zelf maar niet failliet ging.

 

U kon hem al aan voelen komen, de initiatiefnemer ging dus wel failliet en de afgegeven garantie bleek een wassen neus te zijn.

LTO Nederland heeft echter een scheve schaats gereden. Niet alleen adviseerde ze haar leden te investeren, ze vergat de leden erbij te vertellen dat ze daar ook voor betaald werd. Dat op zich is geen ramp, als je daar maar open en eerlijk over bent.

Nu is achteraf de grote vraag met welke deskundigheid de LTO het advies aan haar leden heeft gedaan. Juist omdat LTO niet open en eerlijk was over de vergoeding hebben leden het idee gehad dat het een onafhankelijk vastgesteld en degelijk advies was. Het bleek achteraf echter alleen maar een commercieel voor LTO interessant project te zijn dat inhoudelijk niet echt serieus op risico onderzocht werd. De leden hebben daarom hun belangenvereniging waarschijnlijk veel meer deskunsigheid toegedacht als dat daar daadwerkelijk aanwezig was, danwel gebruikt werd. Men zag bij LTO Nederland waarschijnlijk vooral een mooie manier om via werving geld te verdienen en was minder bedacht op het feit dat de gestelde garantie zo hard als warme boter was. Zo’n 41 miljoen euro is nu aan geld verloren gegaan.

Hoeveel de reputatieschade van LTO is kunnen we nog niet nagaan. Ze zal ook aanzienlijk zijn.

 

De link naar “Schuldenplafond” is hier

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *