LADEN

Typ om te zoeken

De VEB begrijpt er niet veel van

Laatste Nieuws

De VEB begrijpt er niet veel van

Al een paar maanden geleden beschuldigde ik de VEB er van dat ze een links bolwerk in beleggingsland waren. Nu heb ik weer commentaar op ze, omdat ze de vrije markt in mijn ogen niet echt begrijpen.
De VEB is zelf dan wel een organisatie die werkt mét de vrije markt, maar haar werknemers en journalisten zijn gewoon loonslaven die van ondernemen en het vrije markt principe niet zomaar verstand hebben en het ook maar begrijpen.
Net als Minister de Jager overigens.

Waar gaat het om:
– Minister de Jager heeft een streep gezet onder de distributievergoeding die beleggingsfondsen geven aan de aanbrengers van klanten. In de meeste gevallen de grootbanken.
Als dank voor het aanbrengen van een klant van de grootbank kreeg deze bank van het beleggingsfond een beloning. Vaak tussen de 0,5 en 1% van het door de klant ingelegde geld.
Volgens minister de Jager en de VEB moet dat afgelopen zijn, want de banken gaan hierdoor in zijn ogen advies geven richting de hoogst biedende fondsen.

Ik waag dat te betwijfelen, want ook de klanten realiseren zich dat die kosten wel terugverdiend moeten worden. Naar mijn idee is dus op een aanname en niet op feiten een regeling verboden verklaard.

Volgens de VEB zijn klanten nu voortaan beter af.

Ik denk dat ook dat wel mee zal vallen.

De bank zal immers voortaan wel gek zijn om haar klanten zonder vergoeding aan een andere partij over te dragen. Voortaan worden beleggende bank klanten weer opgescheept met de eigen fondsen van de bank. Minder kosten, maar ook minder rendement. Lekker voordeel voor de klant dus…

Maar… de beleggingsfondsen willen wel klanten blijven krijgen. Die moeten dus (duur) gaan adverteren.
De VEB vergeet dat dit ook niet gratis kan gebeuren. De VEB zet immers ook zelf geen gratis advertenties van aanbieders in haar verenigingsblad. De hogere marketingkosten voor de beleggingsfondsen zullen dus ook richting de klanten doorberekend gaan worden. De banken zullen uiteindelijk op een andere manier toch wel hun deel gaan verkrijgen. De beleggingsfondsen mogen voortaan voor veel geld een advertentie zetten in de nieuwsbrief of het maandelijkse blaadje van de bank.
De VEB is nu ook bang dat het ‘voordeel’ voor de klanten bij de beleggingsfondsen blijft hangen… ze gaan het ‘voordeel’ niet doorberekenen aan de klant, althans, dat denkt de VEB.

Instapkosten

Ze gaan dus jagen op de instapkosten die een fonds de nieuwe klant gaat aanrekenen. Zou dus de instap niet meer met kosten mogen worden belast, dan gaan fondsen de kosten verbergen in het beheer of in het beleggingsrendement.
Ik zie nog niet in waarom dit allemaal ‘meer winst’ voor beleggers moet opleveren. In feite jaag je de fondsen richting creatief boekhouden.
Uiteindelijk verwacht ik dus niet dat beleggers goedkoper uit gaan zijn of meer netto rendement tegemoet kunnen zien. De fondsbeheerders hebben de banken nooit een cadeautje gegeven. Dat feit hebben zowel de VEB als minister de Jager niet begrepen.

Het is in mijn ogen vooral een populistische maatregel om de boze banken te straffen.

Rol van de banken

Ik ben van mening dat banken helemaal niet zouden mogen adviseren op de beurs zolang ze zelf in die beurs ook als grote belegger posities innemen. Het grote probleem is immers dat banken in feite met geld dat ze vrijwel gratis van de Centrale Bank krijgen een eigen beleggingsportefeuille samenstellen waarbij ze de aandelen die ze kwijt willen verkopen aan klanten die denken een onafhankelijk advies van de bank te krijgen. Rechtreeks en via eigen fondsen dumpen de banken dus aandelen bij hun klanten. Aantoonbaar is dat de interne Chinese Walls bij de banken niet werken. Verplicht de banken dus hun taken te splitsen in aparte onafhankelijke bedrijven. Dát is naar mijn idee veel meer een oplossing. Bij een echt vrije markt werkt een te hoge kostenstructuur tegen de fondsen.

Geloof je in eerlijke vrije handel, of geloof je in aanhoudende overheidsbemoeienis.

De VEB is een groot voorstander van een groot overheidsingrijpen en totale overheidscontrole over de markt. In feite de socialistische weg. Ik heb daar dus duidelijk een andere mening over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *