LADEN

Typ om te zoeken

De prijs van energie

Laatste Nieuws

De prijs van energie

 

We zijn gewend en vinden het ‘gewoon’ dat energie steeds duurder wordt. Niet zo verrassend, als we weten dat we met steeds meer mensen zijn die steeds meer energie verbruiken. Je zou dan niets anders verwachten dan steeds hogere prijzen. Het is ‘normaal’.
Wat dan ook pertinent niet normaal is, is dat Natural Gas in Amerika bijna voor niets te krijgen is.
De prijs is belachelijk laag, maar geen Amerikaan die zijn auto nu op dat gas laat rijden. Liever betalen ze steeds meer dollars per gallon benzine en klagen ze er luid over.
Natural Gas is de oplossing voor de verslaving die Amerika heeft voor olie, maar zie een verslaafde maar eens zo ver te krijgen dat hij zijn verlaving op geeft voor een andere verslaving die minder schadelijk is.
Wat de koers van Natural Gas laat zien, is dat energie dus helemaal niet duur hoeft te zijn. Het bewijs ligt er voor iedereen om te zien!
Mijn conclusie is dan ook: De prijs voor energie, maar vooral de olieprijs is momenteel veel te hoog!
Als Amerika immers alsnog over gaat stappen op Natural Gas, dan zal de vraag naar olie wereldwijd een dreun krijgen en dat zou de prijs voor olie mogelijk wel eens 80% omlaag kunnen brengen!
U leest het goed.
Immers is het niet zo dat een 1% lagere vraag ook een 1% lagere prijs zal inhouden. Vaak is het zo dat één procent meer vraag de prijs kan verdubbelen omdat het aanbod niet zo snel 1% extra kan stijgen.
Als echter de vraag naar olie ineens niet 1% maar 5% daalt, dan is er een overcapaciteit die haar weerga niet kent. Om dan toch maar zoveel mogelijk inkomsten te verkrijgen gaan aanbieders deals maken en net als de Natural Gas prijzen deden, gaan dan de olieprijzen extreem omlaag.
De huidige hoge olieprijzen zie ik daarom als een tijdelijke zaak. Natural Gas is in Amerika, maar ook in andere delen van de wereld een onverwachte meevaller op energie gebied. Tien jaar geleden, wat zeg ik, zes jaar geleden, had niemand verwacht dat deze hoeveelheden Natural Gas beschikbaar zouden komen. Het is de zwarte zwaan op energie gebied.
Ook zonne-energie en bio-energie zien we steeds vaker als alternatief opkomen. Vooral de zonne-energie sector is nu in een diepe crisis gekomen, zodat zonne-energie panelen extreem goedkoop zijn geworden.
Als u de kans had, zou u dan niet een auto willen hebben die u kan laten rijden op door u zelf opgewekte zonne-energie? Zou dat niet een prachtige zaak zijn? Als u dat steeds meer mensen ziet doen, hoe lang denkt u dan dat het gaat duren voor ineens heel creatieve oplossingen gevonden gaan worden?
Je kan wel in een flat wonen, maar die flat heeft ook een groot dak en de zijmuur is nu ook één groot betonnen vlak. Wat als daar nu eens gezamenlijk met andere bewoners en of omwonenden zonnecellen geplaatst worden? Zonnecellen die de flat en de omgeving onafhankelijker maken van energietoevoer van buiten? Het lijkt nu nog zo ver weg, omdat we ons nu allemaal extreem afhankelijk opstellen van initiatieven van buiten. We hebben ons in ons leven nooit zorgen hoeven te maken over de energietoevoer en dat nooit zelf hoeven te regelen.
Dat heeft ons in feite lui en zeker ook in een bepaalde vorm onvolwassen afhankelijk en egoïstisch gemaakt. We zijn vergeten ‘samen’ te leven. We zijn vergeten ons als volwassenen te gedragen en samen een samenleving te dragen.
Dat gaat anders worden, dat moet anders worden.
Wie dat niet wil of doet, gaat de crisis straks voelen. En ik voorspel u, we gaan die crisis voelen!
Het is in mijn ogen simpel. Wie niet samen wil werken gaat door de crisis gedwongen worden om samen te werken, of gaat honger krijgen en kou lijden. Wie op tijd in ziet dat het anders moet zal de scherpste kantjes van de crisis kunnen ontwijken.
De prijs van energie gaat straks omlaag, ook als uiteindelijk olie echt schaars en vervolgens extreem duur gaat worden. Het zal ons dan minder deren omdat we daadwerkelijk alternatieven voor olie gevonden hebben. Alternatieven in de vorm van Natural Gas, maar ook zelfopgewekte zonne-energie en bio-energie.
We gaan ons straks, als we tenminste slim geworden zijn, minder afhankelijk van externe energie leveranciers maken. Niet vanwege het geld, maar vanwege onze veiligheid en het feit dat we onze samenleving uiteindelijk wel weer samen willen dragen. Die hoop heb ik nog niet verloren.
Ik moet echter toegeven, ook ik zoek nog naar de manier waarop de eerste stappen gezet moeten worden.
Hoe krijg je medestanders en hoe voorkom je dat een pennenlikkende ambtenaar achter een bureau met één streep plan na plan torpedeert. Ook ik ben daar nog niet uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *