LADEN

Typ om te zoeken

De pensioenfondsen veroorzaken een volgende luchtbel

Laatste Nieuws

De pensioenfondsen veroorzaken een volgende luchtbel

We hebben als Westerse samenleving een probleem en dat probleem heet vergrijzing. Dat probleem wordt verergerd omdat we langer dan verwacht leven en dus voor de pensioenfondsen extra duur worden.
Hoe moeten pensioenfondsen daar mee omgaan?
– Uw weet ondertussen ook al (want daar schreef ik al meerdere malen over) dat pensioenfondsen zelf nog amper geld beheren. Ze laten dat bijzonder ondoelmatig over aan commerciële marktpartijen zoals
banken en hedgefunds.

Die banken en hedgefunds hebben nu de volgende ‘oplossing’ verzonnen.

De pensioenfondsen kunnen verzekeringen tegen te lang levende verzekerden afsluiten bij de banken.
De banken gaan vervolgens die afgesloten verzekeringen weer herverpakken, verzamelen, bijeenritsen en vervolgens husselen en kneden en er nieuwe producten van maken en deze in de markt zetten.

Grote kans dat uiteindelijk de pensioenfondsen hun eigen product terugkopen en dus twee keer gaan betalen!

Grote kans ook dat deze hele operatie weer helemaal mis gaat lopen omdat de banken het risico zo verknippen dat straks niemand verantwoordelijk is als het tot uitbetalen moet komen.
Daarbij wordt het dus nog belangrijker dat de banken niet failliet kunnen gaan. Immers, een failliete bank houdt in, alle pensioenen ook ongedekt.
Moeten we nu de banken de schuld geven, of de pensioenfondsen die onder het mom van verzekering in feite alleen maar hun eigen onvermogen tonen. Wat mij betreft zouden die pensioenfondsen opgeheven moeten worden. Als het risico toch de markt in gaat, doe het dan direct en zonder omwegen waar alleen banken wijzer van worden. Opheffen de pensioenfondsen en laat de markt maar met commerciële oplossingen komen. Als consument kan je dan vervolgens zelf kiezen waar je je pensioen wilt laten beheren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *