LADEN

Typ om te zoeken

De overname trend

Laatste Nieuws

De overname trend

Op de beurs zien we de laatste tijd weer veel overnames. Denk aan Super de Boer, maar ook aan Unilever dat de merken Sanex en Zwitsal. Is dat een goed teken of is het een slecht teken? – Voor de beurs is het vaak ‘even’ leuk, want de overgenomen beursgenoteerde partij gaat vaak flink in prijs omhoog. Beleggers vinden het meestal dus fijn. Die tevredenheid houdt echter te vaak niet lang aan, denk aan de overname van ABNAMRO, en zo zijn er nog tal van andere overnames te bedenken. Meer dan drie kwart van de overnames kan achteraf als een mislukking beschouwd worden. De chemie is er niet, de beoogde doelen werden niet bereikt of de leiding kan het simpelweg niet meer aan. Hoe dan ook, in veruit de meeste gevallen wordt er geld vernietigd.
Daarnaast is puur het feit dat bedrijven worden overgenomen niet altijd positief. Bedrijven weten niet meer autonoom te groeien en moeten dus simpelweg omzet en wisnt kopen om te kunnen blijven groeien. Daarmee blijft over dat door beoogde kostenbesparingen er in feite minder economische bedrijvigheid ontstaat door de fusies en overnames. In feite zegt het dat het pure armoe is.
Een armoe waar bedrijven toe gedwongen worden, want als de één zo snel groeit, dan wil de ander niet achterblijven en op steeds wankeler fundamenten wordt gezocht naar redenen om anderen over te nemen. CEO’s laten zich gek maken en net zoals beleggers massaal domme dingen doen, doen CEO’s dat ook. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de veiling van UMTS frequenties. Dat was een schoolvoorbeeld van hoe iedereen gek gemaakt werd. Er was er toen één die afhaakte en wat kreeg die een commentaar. Het was echter wel het enig juiste besluit.
De nieuwe trend is nu dus weer overnames en ik ben niet bijster gelukkig daarmee.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *