LADEN

Typ om te zoeken

De olieprijs

Laatste Nieuws

De olieprijs

De OPEC komt nu ook in de problemen. De veel lagere olieprijs begint de puisant rijke sheiks pijn te doen. Nog even en ze moeten her en der een paleis gaan verkopen, daar ze het onderhoud niet meer kunnen betalen. De OPEC wil daarom snel actie ondernemen om de prijs van olie weer boven de $100 per vat te krijgen. Op dit moment is de sterk teruggevallen olieprijs een zegen voor de Westerse economie. Immers scheelt dat consumenten en bedrijven veel geld. Een goede zaak, nu geld in het Westen zo’n probleem geworden is. Het compenseert elkaar dus perfect en dat is ongetwijfeld geen toeval. Een aantrekkende beurs danwel een aantrekkende economie, zal de olie ook weer hoger gaan brengen. Uiteindelijk gaat olie echt wel heel fors in prijs omhoog. De vraag is slechts wanneer.
De actuele vraag is nu, wie is sterker, de producenten, of de consument. Als het Westen weigert om meer voor olie te betalen, haalt de OPEC dan bakzeil, om riskeren ze een dip in hun eigen economie door dan minder olie te gaan leveren en daarmee minder inkomsten te genereren?
OPEC genereert overigens nog ‘slechts’ 40% van de totale olieproductie. Hoewel de vraag naar olie is minder is geworden, is de ruimte tussen vraag en aanbod krap gebleven. Er is geen olie ‘over’.
Ik schreef al, en laat daar geen twijfel over zijn, op de lange termijn gaat een vat olie echt wel naar $200 per vat. Dat is slechts een kwestie van tijd. De vraag is nu vooral hoe we door de winter van 2008/2009 gaan komen. Gezien de bankencrisis is een verdacht lage olieprijs een zegen. Zodra de bankencrisis overwonnen is, zal de olie haar toekomstige ‘echte’ prijs gaan krijgen.
www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *