LADEN

Typ om te zoeken

De oliemarkt kan zo niet blijven

Laatste Nieuws

De oliemarkt kan zo niet blijven

Vroeger… u weet wel, voor de crisis van 2008, toen was er één wereld. Deze ene wereld had ook één oliemarkt.
Dat was vroeger.
Gelijk op met de crisis ontstond er in Amerika een nieuwe oliemarkt. Nieuwe technieken deden oude tijden in Amerika herleven en het land kon eindelijk weer in haar eigen oliebehoefte voldoen.
Dat gaf meer problemen dan voorzien. Zo bleek het niet zo makkelijk om olieleidingen die landinwaarts liepen (Olie kwam vroeger vanuit het buitenland aan in supertankers) ineens om te keren, zodat de olie naar de havens zou lopen.
Het gevolg was dat in het binnenland van Amerika olie ineens fors goedkoper ging worden. Immers kwamen er nog altijd supertankers aan, maar was er ook de eigen productie.
We zien die vreemde situatie terug in de olieprijsverschillen. In Amerika kost olie 85 dollar per vat, terwijl de rest van de wereld 115 dollar per vat moet betalen.
Amerika klaagt niet, want het is in haar voordeel geregeld nu.
Het is uiteraard wel duidelijk dat deze situatie niet kan voortduren.
De druk op de markt om de olieleidingen de andere kant op te laten pompen neemt toe. Technisch is het wel te doen, maar er is een wet in Amerika die het producenten verbiedt om zonder toestemming olie uit te voeren.
Amerika zegt wel dat het vrije handel wil, maar alleen als het in haar eigen voordeel is.
Uiteindelijk zullen de olieleidingen dus wel gekeerd gaan worden, maar veel haasdt maken ze niet, want hoe dan ook is dat feit ongunstig voor Amerika. Of onze olie wordt goedkoper, of die van hun wordt duurder…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *