LADEN

Typ om te zoeken

De kracht van euro(pa)

Laatste Nieuws

De kracht van euro(pa)

De vraag is, hoe sterk is Europa? De Euro staat onder grote druk momenteel. De reden is het feit dat de economieën binnen Europa nogal uiteen lopen. Zo is Spanje gevangen in een enorme vastgoed crisis, terwijl in Nederland veel meer speelt dat Wouter Bos verplichtingen op zich neemt die nog het meeste lijken op het afsluiten van een subprime tophypotheek op een bouwval… Griekenland is al even heel erg stil en dat is geen toeval.
In feite zou in Spanje de rente naar 12% moeten, terwijl deze in Nederland prima rond de 4% kan bewegen. Ondertussen is de rente ‘officieel’ voor heet Europa zo’n 2% maar als u bij een bank geld wilt lenen, dan krijgt u dat geld alleen mee als u onomstotelijk kunt bewijzen dat u het geld eigenlijk niet nodig heeft. De ECB denkt erover om de basis van het rentesysteem te veranderen, zodat de verschillende economieën in Europa weer hun eigen rentebeleid kunnen voeren. Als ze dat gaan doen, dan is dat een uitholling van de euro.
Daarbij hebben de enorme steunoperaties vanuit de overheden er miljarden euro’s bij gebracht, maar vooral de toezeggingen om de verliezen van de banken te dekken kunnen Europa de das omdoen. Zowel de Duitse, Belgische als Nederlandse overheid hebben veel te veel hooi op hun vork genomen. Het is daarom nu dansen langs de rand van de vulkaan. Gaat het goed, dan is bijvoorbeeld Wouter Bos in Nederland de gevierde held, gaat het mis, dan zal heel de middenklasse haar vermogen verspelen en zullen we de crisisjaren van de jaren dertig herbeleven.
ING heeft verplichtingen ter waarde van twee keer het Bruto Nationaal Product van Nederland. Hoe wil Wouter Bos dat serieus garanderen? Wat hij in feite doet, is met de welvaart van Nederland de ultieme gok nemen.
Het is nu erop, of eronder.
Iets vergelijkbaars is 2001 in Argentinië gedaan. Men verkwanselde de tegoeden en het land bleef leeg achter. 57% van de bevolking had na de diefstal van de tegoeden helemaal niets meer.
Ik hoop niet dat u mij als onheilsprofeet gaat zien, maar doe alstublieft op tijd uw ogen open.
Wat Wouter Bos nu bij ING heeft moeten doen is geen liefdadigheid, het is een wanhoopsdaad. Als dit misloopt, dan zullen de partijen bij wie ING in het rood staat, en dat zijn natuurlijk vooral de grote superrijke bankiers, bij de Nederlandse staat aankloppen om HEEL ons vermogen, van heel de Nederlandse staat, op te vragen. Al onze welvaart gaat dan naar de paar superrijke families en ons eigen leger zal garanderen dat ze dat geld ook gaan krijgen.
Onze soldaten vechten al jaren de oorlogen voor de grote bankiers. Zodra die de schuld komen opeisen, zal duidelijk worden hoe weinig we nog in ons eigen land in de melk te brokkelen hebben. Wouter Bos heeft deze week de Nederlandse staat als onderpand weggegeven.
Kon hij nog iets anders doen?
Waarschijnlijk niet zonder zijn leven op het spel te zetten. Als hij de grote bankiers namelijk de wacht had aangezegd, dan hadden die op dat moment de chaos laten uitbreken en Nederland per direct compleet zonder geld gezet. Wouter Bos was dan de boeman geworden en hij had alle schuld gekregen. Als hij al niet door een huurmoordenaar van de bankiers zou zijn omgebracht, dan zou een volksgericht hem wel over de kling gejaagd hebben.
Wouter Bos heeft geen keuzes meer. De reguliere bankiers hebben feitelijk de Westerse welvaart verkwanseld. Wat Wouter Bos nog mag doen, is de handtekening onder het contract daarvoor plaatsen.
Het is ook mijn absolute hoop dat we door het oog van de naald zullen kruipen. Mijn grote vrees is echter dat het al te laat is. Greenspan heeft het spel veel te ver laten gaan en weigerde om vooral Amerika door een recessie heen te laten gaan. Ook ik gaf toen al aan dat de uiteindelijke crisis die je daardoor krijgt veel groter zou worden. Helaas bleek dat maar al te waar te zijn.
We zullen naar een nieuwe valuta op basis van een echte onderliggende waarde toe moeten gaan. We zullen ook door een zware recessie heen moeten gaan. Er is vrijwel niemand die dat vooruitzicht serieus onder ogen wil zien.

www.beursbox.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *