LADEN

Typ om te zoeken

De discussie over Griekenland

Laatste Nieuws

De discussie over Griekenland

De discussie is en blijft of Griekenland ‘failliet’ zou gaan en of ze dan op dat moment de eurozone verlaten.

Als eerste, we noemen het wel ‘failliet gaan’, maar het enige dat Griekenland doet, is haar schulden niet meer (volledig) terugbetalen. In feite zeggen ze tegen de schuldeisers dat ze de bomen in kunnen.

Rusland deed het een eeuw geleden en in de jaren negentig van de vorige eeuw. Die eerste keer hoorde ik op school over, die tweede keer zat ik er volkomen onverwachts midden in. Ik had een belang in een nieuw Russisch beleggingsfonds genomen. Helaas bleken die, in afwachting van betere beurstijden maar voor de zekerheid in hoogrenderende Russische obligaties gestapt te zijn.
Het werd een bijna total loss van tienduizenden guldens.
Rusland echter werd economisch gezien een sterke kracht toen het van die schulden verlost was. Ze hebben nooit ook maar de intentie gehad om alsnog die oude schulden af te betalen, ook niet toen het ze weer goed ging.

In feite gaat straks dus niet Griekenland failliet, maar kunnen de schuldeisers naar hun centen fluiten. We zouden daar dus een andere term voor moeten verzinnen.
Zou Griekenland de eurozone verlaten na hun besluit om een deel van de schuld niet meer te betalen? – Het lijkt me sterk. Als ze dat immers doen, dan kan Europa helemaal naar de resterende centen fluiten. Dan betalen de Grieken echt niets meer terug. Griekenland gaat dus haar schulden afstempelen en blijft gewoon in de euro. Dat is naar mijn idee het eerste scenario.
Uiteindelijk zal één keer afstempelen niet helpen want Griekenland gaat haar schulden nooit meer afbetalen. Net zoals Amerika dat ook niet gaat doen en laten we eerlijk zijn… België en Nederland ook. Pas als de zaak echt onhoudbaar wordt en Griekenland alleen nog maar geld via andere landen kan krijgen zal op een gegeven moment het besluit vallen dat Griekenland de Eurozone moet verlaten. Of dat een secenario van jaren, maanden, weken of uren is, dat zal de toekomst leren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *