LADEN

Typ om te zoeken

De Bakken Formatie, een korte geschiedenis

Laatste Nieuws

De Bakken Formatie, een korte geschiedenis

Mogelijk heeft u al eens gehoord over “The Bakken Formation”. Vooral in de BeursAccent nieuwsbrief heb ik er veel over geschreven, maar ook in de Beursbox Nieuwsbrief is deze ter sprake gekomen.
De bodemformatie is vernoemd naar Henri Bakken, een boer uit Williston, North Dakota onder wiens land deze rotsbodemformatie werd ontdekt.
De formatie werd pas in 1951 ontdekt omdat ze nergens aan de oppervlakte komt. Henri Bakken had nooit kunnen weten dat ruim een halve eeuw later zijn naam zo beroemd zou worden.
Men ontdekte dat de bodemformatie olie en gas bevatte, maar het leek aanvankelijk te weinig om erg interessant te zijn. Het liet zich namelijk moeilijk aan de bodem onttrekken.
Toch was er genoeg. Het duurde tot 2007 alvorens men tot de definitieve conclusie kwam dat de voorraden die men er tot dan toe altijd al vermoed had, veel te laag ingeschat waren. Eind 2007 was de voorraad winbare olie en gas geschat op 3 miljard winbare vaten.
Op dit moment heeft men het al over 18 miljard vaten. Er zijn zelfs al wetenschappers die dit getal veel te laag vinden en spreken over 24 miljard en sommigen praten over 50 miljard en meer.
Niet dat men de hoeveelheid olie en gas eerder verkeerd ingeschat had, maar de nadruk ligt op het woordje “winbare”. Pas in de jaren nul van deze eeuw kwam de techniek beschikbaar die deze aanwezige olie en gas voorraden winbaar maakten.
Dat is dan ook de reden dat in Amerika olie en gas zoveel goedkoper is dan in de rest van de wereld. De lokale markt wordt namelijk overspoeld met grote hoeveelheden lokaal geproduceerde olie en gas. De infrastructuur is er nog altijd niet om deze productie op de wereldmarkt te krijgen. Men verzuipt dus in de lokale energie en vandaar de lage lokale prijzen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *