LADEN

Typ om te zoeken

De 21e eeuw is voor de kleur grijs

Laatste Nieuws

De 21e eeuw is voor de kleur grijs

Ik las in de VEB Effect dat de kleur grijs de kleur voor deze eeuw is. Het is niet correct. Het is namelijk de kleur voor slechts de eerste helft van deze eeuw.
Dat heeft te maken met de bevolkingsopbouw. Na de oorlog ontstond de baby boom. Die duurde tot en met 1964.
Ik kom zelf uit 1965 en ben inderdaad van de volgende generatie, de eerste van generatie X.
De baby boomers gaan nu met pensioen. Dat beeld houden we nog een flink aantal jaren vast. Immers duurt de golf zo’n dertig jaar en we zijn al bijna halverwege omdat de eerste baby boomers het geluk van een pré pensioen hadden.
We hebben, door de nu oplopende pensioenleeftijd, nog zo’n twintig jaar te gaan. Twintig jaar waarin de babyboomers geboren tot 1965 met pensioen gaan en daarmee ze de druk op de werkenden doen toenemen.
Het is vooral een probleem omdat er zo veel babyboomers zijn en omdat we het zo geregeld hebben dat het pensioen vanuit de overheid betalen met premies die nu door de werkenden worden betaald.
Na 1965 kwam de welvaart hier goed op gang, gingen we ongezonder eten en ging het aantal kinderen per gezin fors omlaag. Zo rond 2035 tot 2038 zijn straks dus alle babyboomers met pensioen. De oudsten uit die golf komen uit 1944/1945 en die zouden dan 90 zijn. Dat ligt boven de gemiddelde leeftijd en ik gun ze het eeuwige leven, maar de realiteit zal zijn dat ons dan al veel van de oudste babyboomers ontvallen zullen zijn. In de periode tot 2050 zal daarom de leeftijdopbouw boom geleidelijk weer veel gezonder worden. Een goede opbouw heeft een brede bodem oplopend in een spitse top. Op dit moment hebben we een enorme bubbel tussen de 50 en 67. Veel mensen van die leeftijd zijn al met pre-pensioen en de eersten zijn zelfs vrij recent met echt pensioen gegaan.
Wat we ons nu dus niet kunnen indenken is dat de grijze golf in wezen een tijdelijk probleem is. Na 2050 zal West Europa weer een gezonde bevolkingsopbouw kennen en daarmee een relatief jonge bevolking. Dat terwijl we dus nu een relatief oude bevolking hebben. Onze huidige problemen met de betaalbaarheid van pensioenen zijn dus ook van tijdelijk aard. Nog hooguit dertig jaar en dan zijn de grootste problemen verleden tijd. Dan hebben we geheel andere problemen om ons mee bezig te houden. Het gekke is dan dat China bijvoorbeeld op dat moment waarschijnlijk een veel oudere bevolking zal hebben. Dat kan dus gevolgen hebben voor productiewerk. Europa als fabriek van de wereld… Nu nog totaal een onwerkelijk beeld. Na 2050 zou het maar zo kunnen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *