LADEN

Typ om te zoeken

Colruyt doet het aardig

Laatste Nieuws

Colruyt doet het aardig

Supermarktketen Colruyt maakte deze week een winst van 5,14 euro per aandeel bekend. De verwachting van analisten lag rond de 5 euro per aandeel. Dat viel dus mee. De omzet steeg met 7% en de operationele winst steeg zelfs met 8%. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de supermarkten minder goed liepen. De winst van het concern is vooral ondersteund door meevallende cijfers van de benzinestations en de groothandel.
Opvallend aan Colruyt is het feit dat ze slechts 280 miljoen euro aan langlopende schulden hebben. Vergelijk dat eens met de miljarden die concurrenten vaak aan langlopende schulden open hebben staan. Zeker in een crisis als deze is het niet hebben van schulden een enorm voordeel. Wat me wel opvalt5 aan de cijfers is dat de kortlopende schulden wel flink zijn toegenomen. Van 1,7 miljard tot nu 1,96 miljard. Het gaat gepaard met ook de toename van vorderingen. Zo zijn de kortlopende vorderingen toegenomen van 124 miljoen tot 144 miljoen.
Het verschil met bijvoorbeeld een keten als Ahold is het feit dat Colruyt vrijwel geen exposure richting andere valuta kent. Het bedrijf is in België en Frankrijk actief en daarom vrijwel alleen de euro als handelsmunt.
Het aantal uitstaande aandelen is overigens afgenomen van 32.501.883 naar 32.033.719 stuks. De familie Colruyt bezit nog altijd meer dan 50% van de aandelen. 14,3 miljoen aandelen bevinden zich via de beurs in handen van derden.
Opvallend blijf ik overigens vinden dat de groep in de omgeving van Dinant amper actief is. Welke reden zou daar toch achter kunnen zitten.
Nederlandse beleggers zijn amper bekend met Colruyt. Naar mijn idee een onterechte zaak. Het aandeel is optisch wel erg duur, met een koers van rond de 170 euro per aandeel. Het zou wat dat betreft makkelijker te verhandelen zijn als er een koers zou zijn van tussen de 20 en 30 euro per aandeel. Colruyt staat op de Brusselse beurs genoteerd.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *