LADEN

Typ om te zoeken

Claimemissie interessant?

Laatste Nieuws

Claimemissie interessant?

Nu we in een deflatoire periode zijn gekomen zien we dat veel bedrijven moeite hebben om aan nieuw geld te komen. Banken willen niets meer uitlenen en alternatieven in de vorm van private equity zijn steeds moeilijker te vinden. Ook particulieren hebben steeds minder geld beschikbaar simpelweg omdat het met de economie minder gaat en de beurzen in een deflatoire periode fors lager staan dan in een sterke economie.
Bedrijven die nieuw geld nodig hebben en nul op het rekest kregen bij de bank, zullen vervolgens naar hun meest trouwe aanhangers gaan, namelijk hun aandeelhouders. Er wordt dan een claimemissie gedaan, waarbij iedere aandeelhouder per huidig aandeel één of meer nieuwe aandelen kan krijgen. (Het kan overigens ook minder dan één aandeel per oud aandeel zijn).
Als alle aandeelhouders meedoen dan is er geen verwatering. Immers krijgt iedereen evenzoveel aandelen dus procentueel houdt iedereen evenveel bezit. In de onderneming zit dan echter meer geld. Dus de koek is door het nieuwe geld ook groter geworden.
Het ligt aan de haalbaarheid van de plannen van de directie of het zinvol is om mee te doen aan de claimemissie. Doet u niet mee, dan geeft u eigenlijk aan dat uw eerdere belegging een vergissing was. Immers houdt niet meedoen in dat u wel verwatering zult zien. Uw bezit in de onderneming neemt dan procentueel flink af. Het beste neemt u dan zsm afscheid van de aandelen. Immers liever nu dan straks na de verwatering.
Stel dat de claimemissie niet lukt, welke alternatieven zijn er dan nog?
– Dan kan de directie kijken naar een partner die de tent wil overnemen. Je laat je dan als bedrijf overnemen.
– Zoek naar Private Equity. Als die gevonden worden, houdt het vaak ook in dat meer dan 50% van de aandelen en het management in handen komt van de nieuwe geldschieter.
– Gooi de tent dicht en wacht op betere tijden terwijl je ondertussen de kosten zo laag mogelijk houdt.
Krijgt u dus te maken met een claimemissie, dan gaat het erom of de plannen reëel zijn. Banken willen blijkbaar geen lening verstrekken, tegenwoordig geen reden om zo maar ongerust over te worden. Het is uw geld, beoordeel de plannen en kies tussen meedoen, of afscheid nemen. Dat zijn in feite de twee beste mogelijkheden.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *