LADEN

Typ om te zoeken

Bonussen bankiers uit parallel universum

Laatste Nieuws

Bonussen bankiers uit parallel universum

De Britse Vice-Premier kwam met deze uitspraak en hij zit er niet ver naast.
Recent schreef ik al over Karl Marx en zijn uitspraak dat het kapitaal een eigen leven zou gaan leiden. Dat punt is eindelijk aangekomen en de extreme bonussen zijn daar het gevolg van/
95% van al het fiat geld gaat rond in de financiële sector zelf. De rest van de economie moet het met het resterende beetje van 5% doen. Die 95% in de bancaire wereld levert zoveel ‘nieuw’ geld op, dat men er andere regels op na kan houden. Men kan er bonussen aan enkele personen verstrekken die zo groot zijn als het jaarbudget van een provinciestad.
Waarom? Omdat ze bulken van het geld en van gekkigheid niet weten wat ze er anders moee moeten doen.
Bankiers vinden zichzelf vervolgens zo slim en zo veel waard, dat ze die hoge bonussen goedpraten onder het mom van ‘we verdienen het’. Het is echter niet zo moeilijk veel geld te verdienen als geld in enorme hoeveelheden en vrijweg gratis beschikbaar is. Zet 100 miljard weg tegen 5% rente en me dunkt dat de jaarlijkse hoeveelheid rente een enorm bedrag vertegenwoordigd. Moet de helft van dat geld dan als bonus aan de fantastische bankiers gegeven worden? Dat terwijl als ze verlies maken, de aandeelhouders en de belastingbetalers de rekening betalen?
Beter voor de wereld zou het zijn als er enkele zaken gaan veranderen:

  1. Geen bonussen meer voor bankiers. Simpelweg volledig verbieden.
  2. Geen banken meer die meerdere functies binnen één bedrijf uitoefenen. Je bent bank, of verzekeraar, of beurshandelaar, of analist/publicist of begeleider van bedrijven naar de beurs. Het is verboden om deze functies te combineren als je omzet groter is dan 10 miljoen euro per jaar.
  3. Geldschepping niet meer in handen van enkele aangewezen banken. Iedere zuivere bank mag geld scheppen, of niemand mag het. Een bank met meerdere functies is geen zuivere bank! Zulke banken mogen geen geld scheppen en zullen dus snel zichzelf tot zuivere bank ombouwen.

Geldschepping uit lucht (dus fiat geld) is de makkelijkste vorm van ondernemen. Je neemt een hap lucht en je maakt er geld van! En dan nog zijn de banken daar bijna allemaal failliet op gegaan. Hoe slecht kan je dan ondernemen?
Het moet anders, immers is ons huidige geldsysteem extreem oneerlijk. Beter nu aanpassen, nu het nog vreedzaam kan, dan wachten tot het alleen nog maar met veel geweld zal kunnen gebeuren. Als we immers niets veranderen, zullen de bankiers extreem rijk worden, terwijl de rest van de wereld honger gaat leiden. Bankiers leven immers in een parallel universum. Een universum waar geld uit lucht gemaakt kan worden. De rest van de wereld moet werken om geld te verkrijgen.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *