LADEN

Typ om te zoeken

Bodemvissen of investeren?

Laatste Nieuws

Bodemvissen of investeren?

De vraag roept zich nu bij steeds meer beleggers op, of ze nu moeten gaan bodemvissen of dat ze kiezen voor investeren.
Er is een duidelijk verschil tussen die twee. De bodemvissers zoeken het laagste punt en kijken vooraf dus vooral naar indicaties dat de bodem bereikt is. Ze nemen op een gegeven moment de keuze te investeren en zijn weer uit de markt als deze toch weer aan een volgende dalingsronde begint.
Investeerders kijken anders naar de markt. Die zoeken interessante bedrijven, analyseren per bedrijf en bepalen op een gegeven moment dat de waardering zodanig is, dat een investering kansrijk lijkt om op termijn er een goede winst op te maken.
Wie heeft er gelijk?
Op dit moment hebben de bodemvissers gelijk. Ze proberen wat, en als het niet lukt, dan nemen ze snel hun verlies en staan weer naast de markt. De enorme verliezen gaan hen (hopenlijk) vervolgens dan voorbij.
Op termijn hebben altijd de investeerders gewonnen. De reden? Heel simpel, de waarderingen kwamen uiteindelijk altijd weer richting overdrijving omhoog. Dat terwijl we nu in heel wat bedrijven een overdrijving omlaag zien. Als een bodemvisser de bodem gemist heeft, dan is het over voor hem of haar. Deze belegger gaat dan op zoek naar zwakkere aandelen die nog wel een bodem vormen (kwaliteit gaat altijd eerst) en zal in die zwakkere aandelen minder winst maken. De bodemvisser neemt ook vaak te snel de winst en ziet dus de verdere stijging aan hem of haar voorbij gaan.
Het is slechts een kwestie van tijd voor de overdrijvingen weer aan de bovenkant zitten. Dat lijkt nu nog heel raar, maar slechts in 2002 hadden we ook te maken met overdrijvingen. Ook toen stonden we 218 in de AEX. ‘Ergens’ ging het knopje om, en werd er toen weer snel heel veel gekocht en in 2007 kreeg ik verschillende abonnees die boos op mij waren omdat ik te weinig koopkandidaten in BeursAccent voorstelde. Op dat moment herkenden velen het feit dat aandelen overgewaardeerd raakten.
In 2007 waren de koopjes in topkwaliteit aandelen daarom in mijn ogen op een gegeven moment op. Het werd een prachtig jaar met een fantastisch resultaat, maar ook weinig nieuwe koopkandidaten. Dat terwijl er nu enorm veel koopkandidaten zijn, maar het nu schort aan beleggers die deze koopjes durven te kopen.
Het lijkt niet het moment om te zeggen dat je buy and hold aanhanger bent, maar ondanks alles ben ik dat wel. Ik investeer in bedrijven en ik werk vooral met aandelen en soms met (geschreven) opties. Ik krijg vanzelf mijn gelijk doordat de koersen van de aandelen die ik bezit weer fors gaan aantrekken. Het is een kwestie van tijd. Ondertussen ben ik ook nu nog koper van aandelen. Dat is puur investering. Hiermee haal ik de gemiddelde koopprijs ook omlaag, waarmee bij een herstel mijn portefeuille ook sneller weer op winst zal staan.

www.beursaccent.nl

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *