LADEN

Typ om te zoeken

Biotech in beeld

Laatste Nieuws

Biotech in beeld

De mogelijke overname van Crucell heeft een hernieuwde belangstelling voor de Biotech sector teweeg gebracht. In 2008 was deze sector met een daling van slechts 12% een van de beter presterende sectoren. Reeds in een eerder artikel werd door een analist aangegeven dat er sinds 1983 een 5-tal Biotech rallies zijn geweest met opwaartse winstpercentages van 187,2% tot 1347% en 6 neerwaartse bewegingen met percentages van min 10,2% tot min 70,4% ,met als laatste  een neerwaartse beweging van 13,4% van 2006 t/m 2008. Opvallend was dat een periode van neergang telkens werd gevolgd door een periode van winst en dat de winstperiodes langer duurden en veel grotere uitslagen te zien gaven. We staan dus weer voor een periode van(grote) opleving in de Biotech sector. Ook de Clinical Research Organisations( CRO’s) staan in de belangstelling met hun expertise op het gebied van toxicologie, medicijn metabolisme, pharma kinetics en chemie.
De grote Pharma bedrijven hebben enorme bedragen in kas(Pfizer heeft 30 miljard dollar) en kijken rond naar prooien in de Biotech sector, mede door de concurrentie van generieke medicijnen, een opdrogen van hun door patenten beschermde producten en de enorme bedragen die het ontwikkelen van nieuwe medicijnen kosten.
Verwacht worden een aantal overnames met name van Biotech bedrijven met kansrijke producten in huis(zoals Crucell) ofwel technologie in bezit.
Het is de grote Pharma bedrijven ook wel duidelijk dat de Biotech technologie de sleutel kan zijn voor het ontwikkelen van nieuwe producten.
In 2006 spendeerden de Pharma bedrijven een bedrag van $73 miljard aan onderzoek en ontwikkeling,waarvan $21miljard werd uitbesteed aan Biotech bedrijven en CRO’s die zich puur bezig houden met onderzoek, ontwikkeling en het testen van nieuwe medicijnen.
Verwacht wordt dat de uitbesteding in 2010 een bedrag van $30 miljard zal bedragen.
Het onderzoek en ontwikkelingstraject wordt door grote Pharma bedrijven steeds vaker uitbesteed omdat de gespecialiseerde Biotech bedrijven dit traject sneller, efficiënter en vaak een 30% goedkoper kunnen uitvoeren dan wanneer het in huis gebeurd bij de Pharma bedrijven zelf. Ook dit is een reden om ze in eigendom te hebben.
Hieronder een aantal mogelijke overnames voor de korte en middellange termijn:

–    Pfizer ltd(PFE)koers $17,44 met zijn kaskraker Lipitor dat zijn patent in 2012 ziet verlopen, heeft grote interesse om in de Biotech sector uit te breiden. Eerder waren geruchten dat Amgen(AMGN) zou kunnen worden overgenomen, maar een overname door Pfizer van Biogen Idec(BIIB) geeft een aantal omzet verbeteraars(o.a.medicijnen tegen Multiple Sclerosis) en een enorme biologische pijplijn van producten voor een kwart van de prijs van Amgen.
            De kern van Biogen Idec’s kennis en producten ligt in de medicijnen tegen kanker,     centraal zenuwstelsel ziektes en ontstekingsremmers. Biogen zal Pfizer ook een enorme productie capaciteit kunnen geven in de Biotech sector.
Ook Acorda Therapeutics(ACOR) met zijn medicijn tegen MS n.l Fampridine-sr is een logische overname prooi voor Pfizer.
Acorda Therapeutics(ACOR) koers op 10-01-2009 was $22,92
Biogen Idec(BIIB) koers 10-01-2009 was $48,25

–    Johnson & Johnson(JNJ) heeft reeds enige jaren een samenwerkingsverband met Vertex Pharmaceuticals(VRTX) voor het potentieel zeer interessante Telaprevir medicijn tegen de Hepatitis-C ziekte. De licenties voor het product zijn reeds gekocht door de anti virale Biotech divisie van Johnson $ Johnson vanaf 2006. Omdat Vertex nog een aantal interessante producten in de pijplijn heeft lijkt het logisch voor JNJ om het gehele bedrijf Vertex Pharmaceuticals  over te nemen.
Vertex Pharmaceuticals(VRTX) koers 10-01-2009 was $29,91

–           Bristol-Myers Squibb(BMY) heeft  $9 miljard in kas en is daarmee zelf ook een overname kandidaat, doch zou ook zelf een aantal kleine strategische deals kunnen maken, nadat het in december 2008 een licentie overeenkomst sloot met Exelixis(EXEL). Ook moet niet worden vergeten dat vorig jaar Bristol een poging deed om Imclone over te nemen doch Eli Lilly er met de buit van doorging. Viropharma(VPHM) met 2 beproefde producten en een medicijn in fase 3 zou ook een goede overname prooi kunnen zijn voor Bristol(BMY). VPHM’s producten zijn Cinryze een medicijn tegen erfelijke angioedema(HAE) en Maribavir een middel tegen cytomegalovirus in organen en bij stamcel transplantatie patiënten, gebieden die uitstekend passen in de interesse van BMY in de speciale Pharma.
–   
Bristol-Myers Squibb(BMY) koers op 10-01-2009 was $22,35
Exelixis(EXEL) koers 10-01-2009 was $4,85
Viropharma(VPHM) koers op 10-01-2009 was $12,90
 
–       Merck & Co(MRK) heeft de laatste tijd een aantal tegenslagen gehad in de pijplijn van nieuwe medicijnen met name op het terrein van hart en vaatziektes, zwaarlijvigheid (obesitas) en slapeloosheid. Arena Pharmaceuticals(ARNA) heeft het  obesitas medicijn Lorcasin reeds in fase 3 en zal daarvoor in 2009 een licentie verkrijgen. Met de overname van Arena heeft Merck Lorcasin in handen samen met een aantal beginnende programma’s van medicijnen voor slapeloosheid, hart en vaat-ziektes en diabetes.
Arena Pharmaceuticals(ARNA) koers op 10-01-2009 was $3,70  met een totale waarde in aandelen van $280 miljoen.
De verwachting is dat wanneer Merck deze overname niet in 2009 doet , een ander Pharma bedrijf het wel zal doen.

–    Genzyme(GENZ) sloot met Orisis Pharmaceuticals(OSIR) een overeenkomst van $1,4 miljard voor de stamcel producten Prochymal en Chondrogen. Prochymal verkeert in fase 3 en zou vanaf 2012 een kaskraker kunnen worden. Met een marktwaarde van $650 miljoen voor OSIR zou Genzyme bij een overname de volledige inkomsten na 2012 in zijn zak kunnen steken in plaats van deze te moeten delen.
Osiris Pharmaceuticals(OSIR) koers op 10-01-2009 was $18,80

–    Forest Labs(FRX)koers$24,94 is momenteel in afwachting van toestemming van de FDA voor een potentiële kaskraker voor het medicijn Milnacipran, een middel tegen het Fibromyalgia syndroom(FMS) waarmee FRX samen overeenkomst heeft met Cypress Biosciences(CYPB) en 15% van de inkomsten zal verwerven als het product op de markt komt. Forest Labs zou Cypress later in 2009 kunnen overnemen als de FDA toestemming van de FDA eenmaal binnen is.
Cypress Biosciences(CYPB) koers op 10-01-2009 was $7,34

Bayer AG(BAYRY) en Sanofi-Aventis(SNY) hebben beide een samenwerkingsverband met het bedrijf Regeneron(REGN) met een product voor de kanker bestrijding, de VEGF-Trap technologie. Wanneer meer gegevens over deze technologie in 2009 bekend worden zou er een biedingsoorlog voor REGN kunnen ontstaan en niet alleen tussen BAYRY en SNY. Elk groot Pharma bedrijf zal deze technologie in bezit willen hebben.
Regeneron(REGN) koers op 10-01-2009 was $17,48

–    Ook wordt verwacht een samenwerkingsverband in enige vorm tussen Roche(ROCH), Genentech(DNA) en OSI Pharmaceuticals(OSIP). Roche heeft nog steeds een bod op tafel van $44 miljard(overname koers van $89) welke tot nu toe door Genentech niet is geaccepteerd. Intussen zit OSI rustig in het midden met het anti long en alvleesklier kanker medicijn Tarceva, doch ook medicijnen voor de chemotherapie, obesitas en diabetis .OSIP had een winst p/a 2008 van $2,17 , voor 2009 wordt$2,80 verwacht.
      Hiermee is OSIP een van de weinige reeds winstgevende Biotech bedrijven.
OSI Pharmaceuticals(OSIP) koers op 10-01-2009 was $38,28

Tevens wil ik wederom wijzen op Sequenom(SQNM) met zijn doorbraak op het gebied van een gebruiksvriendelijke test voor het Downsyndroom tijdens de zwangerschap.              SQNM zal naar verwachting eind januari 2009 informatie geven over testresultaten van een nieuwe test. Interessant is het om te weten dat SQNM geen toestemming van de FDA nodig heeft om het product op de markt te brengen.
SQNM is gespecialiseerd in genetisch en moleculair onderzoek voor gebruik in de biomedische en moleculaire geneeskunde en tevens in de diergeneeskunde. SQNM levert ook DNA analyse en daarmee is het werkterrein van SQNM interessant voor klinische onderzoekslaboratoria,  academische instituten, Biotech bedrijven en overheidsinstellingen.
SQNM heeft een strategische samenwerking met Qiagen N.V. en verkoopt zijn diensten wereldwijd. Met een kapitaalsmarkt waarde van $1,4 miljard is SQNM ook een interessante overname kandidaat. Op 9 januari 2009 deed SQNM een bod op Exact Sciences( $41 miljoen geheel in aandelen SQNM), een Biotech bedrijf dat technologieën ontwikkelt die kanker in een vroeg stadium kunnen opsporen.
Bij beursintroductie in het jaar 2000 schoot de koers naar $580 hetgeen aangeeft dat men toen al het gigantische potentieel van SQNM inzag.
Er is geen concurrent op dit gebied en als het product op de markt is en misschien door zijn (relatief) beperkte kosten van de test door ziektekostenverzekeraars wereldwijd in het pakket wordt opgenomen is het winstpotentieel onbeperkt, want elke zwangere moeder waar ook ter wereld zal zeker willen weten of  haar kindje een mongooltje is of niet.
Koers SQNM was op 10-01-2009 $ 23,08

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *