LADEN

Typ om te zoeken

Bezit het IMF echt goud?

Laatste Nieuws

Bezit het IMF echt goud?

Er is een hoop te doen over het vermeende goudbezit van het IMF. Er zijn veel onbeantwoorde vragen over de werkelijke status van dit goud, en meer specifiek, of dit goud niets meer is dan creatief boekhouden. In plaats van het daadwerkelijk in bezit hebben van goud is het namelijk goed mogelijk dat het IMF slechts een claim heeft op de ‘Goud en Goudvorderingen’ die zijn betaald aan het IMF als inschrijfgeld door de bij het IMF aangesloten landen. Met andere woorden, landen hebben via hun centrale banken het IMF een claim gegeven op de goudreserves in hun kluizen, voor zover deze er zijn, en op het goud dat zij uit hun kluizen hebben gehaald en uitgeleend hebben aan de grote goudbanken als onderdeel van het ‘programma om de goudprijs te manipuleren’, hetgeen door GATA pijnlijk duidelijk is gemaakt tijdens haar meer dan tien jaar lange bestaan.

Bezit het IMF nu werkelijk goud? Of heeft het enkel claims op goud, waarvan een deel of zelfs alles uit de centrale banken hun kluizen is gehaald en uitgeleend?

Het IMF hult zich in stilzwijgen. Het hoopt, net als alle centrale banken, door te kunnen gaan met verstoppertje te spelen en iedere verantwoording richting het publiek te vermijden. Chris Powell, mede-oprichter van GATA zegt hierover: "Het protocol is dat het IMF zichzelf nooit in een positie zou brengen waaruit zou blijken dat het geen goud heeft, dat het enkel een uiterst dubieuze claim heeft op de goudreserves van haar leden of dat haar vermeende goudtransacties slechts boekhoudkundige trucjes zijn die enkel het doel hebben om de goudmarkt te manipuleren.

Dus in plaats van op eerlijke antwoorden van het IMF te vertrouwen, moeten we vertrouwen op kleine stukjes bewijs die naar boven komen drijven, die we vervolgens kunnen gebruiken om tot logische conclusies te komen. Met andere woorden, ook al mag het IMF er een hekel aan hebben om het toe te geven, 1+1 is nog steeds 2.

Het was daarom ook verrassend om belangrijk, anekdotisch bewijs te zien over IMF haar boekhoudpraktijken in de Wall Street Journal van vandaag. In een artikel genaamd "Wie betaalt de Griekse reddingsactie van het IMF?" the Wall Street Journal maakte enkele waardevolle en onthullende opmerkingen over de manier waarop het IMF gelden classificeert die haar zogenaamd zijn ‘gegeven’ door haar leden. De krant zei het volgende:

"Het IMF is te vergelijken met een wereldwijde kredietunie. De leden verstrekken het geld.

De bestuurders van het IMF lenen het uit.

Ieder lid heeft een quotum, wat hetzelfde is als een financieel belang in het IMF, uitgedrukt     als een percentage, en draagt naar rato bij. Het quotum van de VS is 17,09%, gevolgd door     Japan met 6,12%, Duitsland met 5,98% en zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk met     beide 4,94%.
Betekent dit dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor 17% van het IMF haar     gedeelte van het Griekse reddingspakket? Niet bepaald.

Allereerst is het zo dat, ondanks dat alle landen op papier verantwoordelijk zijn voor het investeren in IMF haar leningenpot, niet alle landen valuta hebben die potentiële kredietnemers kunnen gebruiken. (denk bijvoorbeeld aan Zimbabwaanse dollars of  Venezolaanse pesos.)
Het IMF zegt dit niet zo expliciet. In plaats daarvan gebruikt het het concept "bruikbare middelen", wat betekent dat het enkel geld gebruikt uit financieel gezonde landen. Ongeveer 21% van de quotums bijdragen aan het IMF waren per januari 2010 "onbruikbaar", volgens het IMF.

Omdat de VS, Japan en grote Europese landen in het ‘bruikbare’ kamp zitten, financieren zij     een groter percentage van de totale IMF-fondsen dan hun quotums zouden impliceren. Om bepaalde redenen is het echter moeilijk om de precieze percentages te bepalen. Het IMF maakt gebruik van fondsen die haar zijn toegezegd maar die nog steeds in bezit zijn van nationale centrale banken".

Vervang nu het woord ‘fondsen’ in de bovenste zin met ‘goud’.

Indien landen niet eens nationale valuta, die zij uit het niets kunnen creëren, overdragen aan het IMF, gaan zij dan echt fysiek goud overdragen aan het IMF? Goud dat zij nu enkel nog hebben toegezegd.
Ik denk dat we daarom veilig kunnen concluderen waarom het IMF blijft weigeren enkele simpele doch concrete vragen van journalist Vince Veneziani van Business Insider over de staat van haar goudreserves te beantwoorden.

Dus mijn advies, negeer IMF haar eigen praatjes. Het is niets meer dan anti-goud propaganda van een papieren tijger.
Hierop aansluitend, laat u zich niet bang maken en verleiden om uw fysieke goud te verkopen en laat het IMF haar propaganda u niet stoppen om meer edelmetaal bij te kopen. Zolang de staatsschuldcrisis aanhoudt en de gigantische verliezen die bankiers zullen lijden op hun waardeloze staatsobligaties groter worden, is goud meer dan ooit nodig.

James Turk

*******************
James Turk is oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – The Best way to buy gold and silver.  Hij is mede-auteur van The Collapse of the Dollar en uitgever van de Free Gold Money Report.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *