LADEN

Typ om te zoeken

Bank of England

Laatste Nieuws

Bank of England

Na de stukjes over de Nederlandsche Bank, die opgericht is door Koning Willem 1 toen die nog een absoluut vorst van het jonge Koninkrijk der Nederlanden was, nu even een stukje over de Bank of England. Er is namelijk ook daar een Nederlandse connectie en ja, daar komt ook weer ons koninklijk huis om de hoek kijken. De Bank of England is namelijk in 1694 opgericht door Willem 3, de stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel die ook Koning van Engeland was. Willem 3 geldt, hoe krom de familielijn af en toe dan ook loopt (hij stierf immers kinderloos), als een voorvader van de huidige Koningin van Nederland.
De reden dat die Bank of England er kwam, was omdat de Engelsen in de oorlogen tegen Holland onder de indruk waren van hoe het kleine Holland haar handel en financiën regelde. Bijna 100 jaar later was Adam Smith in zijn boek ‘The Wealth of Nations’ nog steeds vol lof over dat opmerkelijke en ondernemende Holland dat indertijd de meest welvarende natie ter wereld was.
De Engelsen hebben daarom de Hollandse wijze van zaken doen en financiën regelen overgenomen. Het kwam een geldsysteem dat volledig opgezet was op basis van zilver en goud. Men liep echter tegen het feit op dat goud en zilver schaars werden omdat Spanje en Portugal, die goud en zilver uit de Nieuwe Wereld haalden, het maar heel mondjesmaat wilden uitvoeren naar andere landen. Engeland had dus alternatieven nodig om genoeg geld voor haar groeiende macht en economische kracht te hebben.
In 1688 werd Willem 3 de kroon toegezegd als de bankiers het recht kregen om geld te drukken.
In wezen begon toen de serieuze macht van de bankiers en werd de basis gelegd voor hun nu vrijwel totale macht over alle landen in de wereld.
In 1694 werd de BoE opgericht. Het was een privé onderneming van de Schot William Paterson, een toonaangevende Engelse ondernemer/bankier. Hij zegde de koning toe zijn persoonlijke goudvoorraad aan de koning te verstrekken als hij maar de centrale bankier van Engeland mocht worden, met het recht papiergeld uit te geven.
Het gerucht gaat dat in het oprichtingsstatuut het volgende te lezen valt: "The Bank hath benefit on the interest on all monies which it creates out of nothing". Dit regeltje tekst is echter pas in 1930 opgedoken en er is bij mijn weten geen enkel bewijs vanuit authentieke historische stukken voor.
Uiteindelijk hield de oprichting van de BoE in dat de regering zelf geen geld meer drukte, maar dat de centrale bank dit volledig voor haar rekening nam en ervoor rente in rekening bracht. Geld was voortaan dus altijd ‘schuld’, want alle geld was uitgegeven door de centrale bank er daar werd rente over berekend.
William Paterson heeft ook de Bank of Scotland helpen oprichten. De daadwerkelijk oprichter van die bank was John Holland. Ook via die weg dus bij toeval een ‘Hollandse’ connectie bij de oprichting van een andere centrale bank. De Bank of Scotland bestaat overigens nog altijd, al scheelde het vorig jaar weinig of de nu ‘Royal Bank of Scotland’ had zich verslikt aan wederom een Hollandse connectie, namelijk de overname van delen van ABNAMRO.
William Paterson was overigens ook één van de aanjagers voor de unie tussen Engeland en Schotland.
(Bron: Wikipedia)

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *