LADEN

Typ om te zoeken

ABP resultaten

Laatste Nieuws

ABP resultaten

In 2008 heeft het ABP 44 miljard euro verloren. In 2009 heeft het ABP tot op heden ongeveer 2 miljard gewonnen. Hoe dan ook mag duidelijk zijn dat het ABP een enorm vermogen verspeelde. De vraag is of het te voorkomen was. Immers is 2008 een uniek jaar geweest. Werkelijk alle sectoren gingen omlaag. Alleen fysiek goud wist de dans te ontspringen. In zo’n omgeving kan natuurlijk een fonds als het ABP niet als enige in de wereld immuun zijn.
Toch blijft het interessant om te bezien WAARAAN het ABP zoveel geld verloor. Als het was op hoeksteenaandelen in de wereldeconomie, dan is het in mijn ogen te billijken. Die waardedaling is vrijwel zeker een tijdelijke zaak omdat er in de wereld veel partijen waren die juist ook deze aandelen op een gegeven moment verkochten om genoeg geld cash te hebben om de total loss posities te kunnen compenseren.
Total loss posities vanuit de slechte krediet producten die vanuit Amerika over de wereld rondgestrooid werden.
De vraag is, had het ABP deze posities ook?
Zo ja, waarom? Immers geeft nu iedereen wel toe dat ze de producten niet begrepen. Hoe kan je in hemelsnaam ergens in beleggen wat je niet begrijpt?
Warren Buffett lijkt dan wel aartsconservatief te zijn, maar keer op keer blijkt die boerenwijsheid wel de beste weg te zijn.
Als het ABP die kredietproducten niet had, waarom vertellen ze dat dan niet ronduit? Zou het niet enorm het vertrouwen terug geven als je als verplicht pensioen (vers)trekker weet waar je bij het ABP aan toe bent? Is het ABP aan het stunten met het pensioen van ambtenaren en trendvolgers, of is het ABP slechts tijdelijk even in de min gekomen op een kwaliteitsportefeuille?
Het ABP heeft in 2008 in ieder geval ook veel verloren op grondstoffen. Daarin kan ik ze de hand geven, ook daar ging ik zelf onderuit. Ook daar is het de vraag of het op de langere termijn zo onjuist was om in die sector te zitten. Ik denk van niet, maar zoals gezegd, ik ben partijdig in deze, daar ik dezelfde slechte resultaten in die hoek haalde. Het valt me tegen dat het ABP in 2009 slechts 2 miljard goedmaakte van het verlies in 2008. Kijk ik naar mijn eigen portefeuilles, dan doe ik het in 2009 al heel veel beter. In die zin heeft het ABP het in 2008 verkeerd gedaan, maar doet ze het in 2009 blijkbaar ook niet echt goed. Het ABP heeft nog meer ingezet op ‘veilige’ obligaties, terwijl juist aandelen in maart en april 2009 fors herstelden.
Helaas is er nog geen 1e kwartaal 2009 verslag uitgebracht. Ik moet me dus baseren op via via berichten over de resultaten in 2009.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *