LADEN

Typ om te zoeken

80 jaar geleden

Laatste Nieuws

80 jaar geleden

Het is nu 80 jaar geleden dat de grootste roof in de geschiedenis tot dan toe in Amerika plaatsvond. Roosevelt verklaarde dat goud niet meer in privé bezit mocht zijn en dwong iedere Amerikaan op straffe van hoge boetes en gevangenis straf het goud in te leveren.
Nadat dit gebeurd was, werd goud door de regering fors hoger gewaardeerd.
Geen toeval, maar een weloverwogen beleid.
Het was een enorme diefstal en uiteindelijk heeft de geschiedenis een mild oordeel over Roosevelt uitgesproken. Hij was de president die Amerika door een enorme oorlog wist te loodsen en dat wisten mensen zich te herinneren. Dat die oorlog de redding van de Amerikaanse economie was en in feite de reden dat Amerika daarna de wereld ruim een halve eeuw kon domineren is ook het geluk van Roosevelt. Amerika was zo’n beetje de enige ontwikkelde natie die ongeschonden uit de oorlog kwam. Haar industrie voorzag de naoorlogse wereld van wat er maar gevraagd werd en Amerika werd rijker dan ooit tevoren.
De New Deal van Roosevelt was een complete mislukking, de oorlogsproductie en de Marshall Hulp aan vooral Europa waren de krachtigste stimulansen voor een maak industrie die groter werd dan de productie van de rest van de wereld tesamen.
Die roof van het goud, die was vergeten.
Pas vrij recent kwam weer boven water dat die roof ooit plaatsgevonden had.
Ze mag nooit vergeten worden. Het trof de inwoners van Amerika bijzonder hard en was een enorme schending van hun eigendomsrechten. De vraag blijft altijd bestaan of een Amerikaanse regering het ooit nog een keer zal aandurven een dergelijke stap te nemen.
De bevolking is mondiger geworden en beter bewapend. Dat laatste wordt echter al wel weer aan gewerkt. Ik ben zeer sterk tegen makkelijk verkrijgbare wapens, maar iedereen bewapend laten zijn heeft ook enkele voordelen.
Immers stelt de overheid wel dat ze voor bescherming zal zorgen, maar tegelijk zegt de politie dat ze niet overal kan zijn… Het bezitten van handwapens ben ik daarom wel voor te vinden, mits… er regels zijn over opleiding en opslag. Daarnaast moeten de straffen op ongeoorloofd gebruik enorm omhoog. Het grote voordeel van eigen handwapens is dat je bezit veiliger is.
Helaas is het echter ook zo dat meer wapens in een samenleving ook meer gebruik van die wapens zal inhouden. We laten ons echter ook niet afhouden van autorijden…
Aan de andere kant valt er ook wat voor te zeggen dat alle wapens in Amerika het land sinds 2001 toch tot een dictatuur gemaakt hebben. Het gekke is dat de Amerikanen het zelf nog bijna niet zien. Ze blijven geloven dat ze de enige vrije natie in de wereld zijn. Dat terwijl hun rechten slechts zijn komen te liggen dan die in communistisch Rusland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *