LADEN

Typ om te zoeken

De perfecte munt

Goud

De perfecte munt

Wat zou ‘de perfecte munt’ voor ons maken?
In ieder geval zou er geen enkele eigenaar moeten zijn. Immers een eigenaar van een munt is degene die er van profiteert omdat deze zeer waarschijnlijk de macht ook heeft om munten bij te maken.
Er zou dus geen enkele eigenaar moeten zijn. We zouden allemaal eigenaar moeten zijn, of er zou competitie moeten zijn.
Het zou in mijn ogen ook een munt moeten zijn met een duidelijke vastgelegde onderliggende waarde. Vroeger was dat goud, maar daar kleefde aan nadeel aan. Als je goud op was, dan had je ook geen munt meer. Wat de koningen dus deden, was munten uit blijven geven, ondanks dat het onderliggende goud er al niet meer was. Ook hier was het nadeel dus het feit dat een enkele eigenaar het systeem kan verpesten, ondanks dat het wel netjes en juist begon.
De bitcoin is zonder onderliggende waarde, maar met een beperkte hoeveelheid misschien beter maar er zijn nog wat onduidelijkheden over de toekomst daarvan. Het wordt namelijk steeds moeilijker om ze uit te geven. De rekenkracht die daarvoor nodig is neemt enorm toe en dat maakt dat steeds minder partijen als miner op kunnen treden. Uiteindelijk zou dat deze munt toch weer in handen van banken kunnen brengen en dan zijn we weer terug bij af. Daarbij staat de bitcoin uiteindelijk ook voor niets. Het is lucht zonder onderliggende waarde. De enige ‘waarde’ die ze hebben is de zeldzaamheid ervan. Een aardig idee, maar de hype die we er nu in zien kan ook wel eens het einde van de Bitcoin gaan betekenen.
Dus liever een reële onderliggende waarde? Maar wat zou dan een goede onderliggende waarde zijn EN voorkomt dat de waarde van de munt gemanipuleerd wordt?
Misschien moeten we het breder gaan zoeken. Een goede suggestie die ik las, was kWu.
Een bepaalde hoeveelheid energie.
Ook dat is een mogelijkheid. Het wordt steeds interessanter naar mate meer mensen ook zelf energie opwekken. Het is een meetbare hoeveelheid. De vraag is alleen hoe je kWu uiteindelijk praktisch in een munt weet te verpakken. Hoe zorg je ervoor dat er niet veel te veel van komen? Of moet je dat juist niet voorkomen? De munt is altijd in te ruilen voor zoveel energie…
Ik vond het een aardige suggestie. Het is zeker beter dan het huidige systeem van de Euro. Deze is verzonnen en de eigenaar speelt vals door er steeds meer van uit te geven en dat geld aan banken te geven. Dat systeem is failliet. We weigeren dat nog toe te geven, maar fiat geld heeft maar één toekomst en dat is een totaal faillissement. De perfecte munt heeft wél een onderliggende waarde en is niet eigendom van slechts één partij. Hoe dan ook kunnen we constateren dat de perfecte munt er nog niet is. We kunnen er wel naar gaan werken.
kWu heeft het voordeel dat we er ook zelf wat van bij kunnen maken. We kunnen immers energie leveren. Het uitwerken zal nog een hele kluif zijn, maar het heeft enige potentie.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *