LADEN

Typ om te zoeken

5 miljoen boeren klagen Monsanto aan

Laatste Nieuws

5 miljoen boeren klagen Monsanto aan

In Brazilië hebben maar liefst 5 miljoen kleine boeren Monsanto aangeklaagd.
Ze doen dat, omdat het verdienmodel van Monsanto tegen de Braziliaanse wet in gaat.
Nu is het interessant aan deze zaak het feit dat de boeren zelf ook tegen de wet in zijn gegaan.

Genetisch aangepaste zaden waren namelijk verboden in Brazilië. Echter zijn de boeren ze toch illegaal massaal gaan gebruiken, daarbij flink gesteund door Monsanto.
Die ‘gaf’ tegen een riante vergoeding en een wurgcontract de boeren graag dat illegale zaad, zodat ze meer verdienden en vrienden van Monsanto werden.
Die vriendschap hield echter in, dat ze er voor tekenden ALTIJD de zaden van Monsanto af te nemen en jaarlijks een vergoeding aan Monsanto te verstrekken.
Dat deel van de deal willen de boeren nu onderuit.
Ik kan me dus indenken dat de rechter een moeilijke taak heeft. Beide partijen hebben de wet overtreden en blijven dat doen.
Overigens nog een aardig onderwerp over Monsanto. Deze onderneming is binnen de Verenigde Staten NIET verantwoordelijk voor de gezondheid van de oogst. De FDA is daar verantwoordelijk voor. Monsanto kan dus rommel aan de boeren verkopen en kan daar niet aangeklaagd voor worden. De FDA kan dat echter ook niet, want die is slechts toezichthouder.
Dat de consumenten dus ziek worden van het eten van aangepaste zaden en de producten daar uit, dat is in feite uiteindelijk het probleem van de consument. En die consument heeft ondertussen geen keuze meer, want 90% van de graanproducten etc, is ondertussen al in meer of mindere vorm genetisch gemanipuleerd.
Monsanto is daarnaast bezig met het ontwikkelen van zaden die slechts één seizoen goed blijven en ook geen nageslacht opleveren waarmee je verder kan boeren.
Als die techniek wild in de natuur komt, dan kan dat enorme gevolgen voor de natuur hebben. In het verleden is gebleken dat genetisch materiaal ook vanaf de akkers in de vrije natuur terecht komt. Dat genetische materiaal is gepatendeerd en een per ongeluk ontstane soort met dat genetische materiaal er in, is dus dan ook ineens van Monsanto. Iedereen die dan die planten op het land heeft staan, is vergoeding verschuldigd aan Monsanto.
Was het maar een grapje…
Monsanto klaagde al boeren aan die het overkwam. De kans is daarbij aanwezig dat Monsanto zelf zaden heeft uitgestrooid over akkers om daarna de boeren aan te kunnen klagen. De boeren werden daarmee gedwongen om klant te worden bij Monsanto, of gingen failliet, waarna er een boer kon komen die wel Monsanto gericht was.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *