LADEN

Typ om te zoeken

40 miljard dollar per maand

Laatste Nieuws

40 miljard dollar per maand

De FED gaat nu voor een onbepaalde tijd 40 miljard dollar per maand aan nieuw geld creëren om er slechte leningen mee op te kopen.
Wie profiteren van deze actie?
Alleen de grote, in feite slecht opererende, banken zullen er van profiteren.
Het geld heeft geen enkele ‘zin’ voor de rest van de economie. Sterker nog, het zal spaargeld steeds een klein beetje waardelozer maken.
Waar is het naar ze hopen dan uiteindelijk wel goed voor?
– De beurs.
De verwachting is dat de banken een deel van het geld uiteindelijk toch wel weer in de beurs gaan steken. Een verwachting die ik tegenwoordig maar ten dele deel. Immers hebben de banken al honderden miljarden gekeregen en het enige wat ze deden was intraday speculeren op de beurs. Banken houden steeds minder beursgenoteerde aandelen aan. Het is nu al zo erg dat een bank er speciaal een persbericht over schrijft als ze een keer wat aandelen kopen. Ook als dat een positie betreft die zo klein is dat ze niet officieel gemeld hoeft te worden.
De positieve impuls voor de beurs is tegenwoordig dus maar de vraag. Dat er wat meer intraday speculatie geld naar toe gaat, dan denk ik wel. Of we daar zo blij mee moeten zijn? Neen, het het vooral High Frequency Trading (HFT) en het beleggen in derivaten die ze meestal end of day weer afgestoten hebben. Ik zie daar de meerwaarde niet van.
Ik vrees dat meer geld uiteindelijk slechts meer problemen zal opleveren. Aan de andere kant hoeveel erger kan je ‘failliet’ maken? Een beetje failliet, of heel erg failliet, dat is net zoiets als een beetje zwanger of gewoon zwanger.
Amerika is op weg naar het faillissement en ik moet zeggen, ze doet het met stijl.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *