LADEN

Typ om te zoeken

31 januari kan wel eens belangrijk worden

Laatste Nieuws

31 januari kan wel eens belangrijk worden

Van een lezer kreeg ik belangrijke informatie binnen. Belangrijke informatie die te maken heeft met de datum 31 januari.
Het betreft het Chinese schaduwbanksysteem. Veel Chinese bedrijven zijn de afgelopen jaren illegaal overgegaan tot het zelf bankieren.

Gebrek aan regels en het lak hebben aan regels heeft niet alleen in het westen diepe sporen getrokken. Immers hoeven we niet ver te kijken om te zien hoe overheden, wooncoöperaties, pensioenfondsen ook bij ons een enorme puinhoop gemaakt hebben van dat waar ze verantwoordelijk voor waren. Hoeveel miljoenen/miljarden zijn er bij ons niet verloren gegaan door speculaties op rente, aandelen, de richting van de beurs en valuta?
Nu, dat staat nu dus ook in China te gebeuren en de datum van 31 januari is door de Chinese regering genoemd als uiterste datum voor een heel grote trust om de illegale leningen en speculaties af te sluiten.
Er daar wringt de schoen. De Chinese trust heeft obligatieleningen aangetrokken van beleggers. Deze obligaties lijken op de uitgebrachte CDO’s in Amerika. De trust had er geen vergunning voor. Ze moeten nu dus de leningen terug gaan betalen…
Nu is er de grote angst dat ze dit dus niet meer kunnen. Het geld is ‘verdwenen’, verdampt, danwel opgegaan.
De trust is ondersteund door ICBC, de grootste bank van China. Als de trust dus omvalt, dan is ICBC de volgende die aangesproken gaat worden.
ICBC weigert echter om de schuldeisers te compenseren. Er zal uiteindelijk wel een rechter aan te pas komen om te bezien of ze moeten compenseren, maar dat is niet eens het punt. Het punt is dat er na 31 januari een heleboel mensen en bedrijven veel geld kwijt zullen zijn.
Dat kan het eerste dominosteentje zijn. We zagen in 2008 hoe hard het in Amerika mis ging toen Lehman onderuit ging.
Niemand weet wat of er op en na 31 januari gaat gebeuren. Het kan een sisser worden, het kan de eerste dominosteen zijn. We zullen het hoe dan ook van afstand volgen en moeten hopen dat het ook op afstand zal blijven.
Wie de kopers zijn geweest van de obligaties zal pas blijken als ze beginnen te miepen over hun verlies. Ondertussen lijkt de onrust al begonnen te zijn. De beurzen in het oosten staan vanochtend 1 tot 2% lager.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *