LADEN

Typ om te zoeken

17 biljoen vermogen voor superrijken

Laatste Nieuws

17 biljoen vermogen voor superrijken

De superrijken van deze wereld hebben maar liefst naar schatting 17 biljoen euro ondergebracht in belastingparadijzen.
Dat is dan zowel zwart, grijs en wit geld.
Dat veel van de buitenlandse geld mogelijk zwart geld is, mag overigens wel aangenomen worden. Het heeft anders vaak weinig zin het elders onder te brengen. De enige reden om wit geld elders aan te houden is als je de kans loopt om je land te moeten verlaten vanwege een akkefietje met jusitie of de leidende elite.
Als je dan wit geld hebt, dan wordt het voor het land dat je ontvlucht iets moeilijker je van je geld af te helpen. Overigens zitten de meeste regimes, waaronder de onze, daar niet zo mee. Ze proberen gewoon beslag te laten leggen en zien dan, als het ze nog lukt ook, later wel of het wel zo terecht was. In die zin kan ik me ook wel indenken dat je liever zwart dan wit wegzet. Als je het namelijk wit weg zet, dan geef je in feite alle wegen naar je geld al aan. Als je dan een conflict met de leidende elite in je land hebt, dan maak je het ze wel heel makkelijk.
Het wegzetten van 17 biljoen euro en er geen belasting meer over betalen is in feite het uithollen van de samenleving. Veel van dat geld is illegaal verdiend en daar is dus geen belasting over betaalt. De rijken leven er goed van, maar weigeren daarmee hun bijdrage aan de samenleving te doen in de vorm van belastingen afdragen. Zo komt de belastingdruk bij de middenklasse te liggen, want ook de armsten in de samenleving dragen per saldo niets aan belastinggeld bij.
We kunnen ons afvragen, wat is het nut van bankgeheimen tegenwoordig nog? Welke positieve draai kunnen we daar nu nog aan geven?
Het is er in mijn ogen alleen nog maar om de rijken en criminelen de kans te geven hun belastingen te ontduiken en geheime diensten een kans te geven om buiten toezicht om geldstromen te creëren.
In die zin ben ik voor het opheffen van het bankgeheim van Zwitserland en wat andere paradijsjes.
Het wordt tijd dat de rijken ook hun deel gaan bijdragen.
Het past in de geest van de tijd dat ze de duimschroeven aangedraaid gaat worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *