LADEN

Typ om te zoeken

Het dilemma van de huizenmarkt

Beleggers Nieuws

Het dilemma van de huizenmarkt

In Nederland zien we nu dat de nieuwbouw van huizen enorm afgenomen is. Een ramp voor de bouwers die nu zware tijden beleven.
Echter is het ook een ramp voor starters. Immers hebben die het nu zwaar(der) een huis te vinden.
We hebben in Nederland nog altijd een tekort aan huizen en dan helpt het niet als je te weinig bouwt.
Een tekort aan huizen, een record aantal huizen dat te koop staat en starters die in de rij staan voor huizen. Hoe is het toch mogelijk dat we in Nederland een probleem hebben?
Immers zou je denken dat het ideale huizenmarkt omstandigheden zijn.
Dat zijn het ook… ware het niet dat de prijzen de laatste twintig jaar veel te hard gestegen zijn. Die stegen omdat krediet in Nederland makkelijk te krijgen was en fiscaal gezien de huizenkoper de nodige voordelen verkreeg, zeker als deze bereid was een zo hoog mogelijke hypotheek erbij te nemen.
Maximaal profiteren noemden ze dat.
Uiteindelijk bleek het maximaal genaaid worden te zijn. Door al dat geleende geld dat beschikbaar kwam sprongen de prijzen omhoog. Daarmee gingen de voordelen verloren en zagen heel wat Nederlanders hun maandelijkse inkomen zwaar beperkt worden door de enorme afdrachten aan de banken.
Er is maar één oplossing en dat is een forse huizenprijs correctie waardoor starters zonder fiscale voordelen weer in staat komen een woning te kopen.
Als dan vanuit de onderkant van de markt de handel weer van start gaat, dan gaat op een termijn van jaren de markt weer ‘los’ komen.
Wil je niet enorm afwaarderen op je huis, dan moet je niet gaan verhuizen.
We zien nu dat nog altijd heel veel huiseigenaren het verlies niet willen nemen.

Een oplossing is in sommige gevallen woningruil. Niet altijd één op één, maar soms in een carroussel. Meerdere partijen die tegelijk overstappen.
Een goede zaak, want het grootste probleem is momenteel het feit dat velen wel willen verhuizen, maar alleen als ze hun huis al tegen een goede prijs verkocht hebben.
Wil je dus wat, dan kan je ruilen overwegen, of neem je verlies en verlaag de vraagprijs van je te koop staande woning.
Kan je dat niet, dan wordt het wachten en blijven hopen op een gek die de hoofdprijs wil betalen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *