LADEN

Typ om te zoeken

Kondratieff

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Kondratieff

Kondratieff

De Russische econoom/wetenschapper Kondratieff kreeg voor de Tweede Wereldoorlog de opdracht van Stalin om te onderzoeken wanneer het westen economisch zou instorten. Stalin wilde dat weten zodat hij kon inschatten wanneer het communisme ook in West Europa de macht kon grijpen.
In plaats van Stalin naar de mond te schrijven, deed hij serieus onderzoek en hij kwam tot de conclusie dat echt kapitalisme enkele economische seizoenen zou kennen, maar dat het systeem niet zou instorten maar juist zichzelf met die seizoenen zou schonen, net zoals de aarde dat doet. Het zou na iedere cyclus sterker worden en groeien.
Het pure kapitalisme was in feite een hard, maar zuiver systeem.
Hard omdat de zwakken niet zouden overleven en alleen gezonde bedrijven zouden floreren. In de economische herfst zouden de zwakke bedrijven al in de problemen komen en die zouden dan in de winter het loodje leggen. De aandelenbeurzen zouden in die winter tot wel 90% van hun waarde kunnen verliezen.
In de lente waren alleen de gezonde bedrijven over en die zouden dan optimaal profiteren van de aantrekkende markt. Ook investeerders die dan kapitaal vrij hadden konden dan tegen ramshkoersen posities innemen en profiteren van de lente en zomer die ook weer zouden komen.
In feite was zijn conclusie dat het pure kapitalisme dus beter was dan communisme en dat er geen moment zou komen dat het kapitalisme definitief zou breken.
Hij heeft zijn conclusie uiteindelijk met de dood moeten bekopen. Hij stierf in een goelag.
Nu is het probleem dat het ontzettend moeilijk is om zijn theorie te bewijzen. Het meest kapitalistische land in de wereld is momenteel China… en gek genoeg noemt dat land zich nog altijd communistisch.
De Verenigde Staten is helemaal geen kapitalistische staat, hetgeen de 25 miljard steun voor de luchtvaartsector al laat zien. Zodra een buitenlands bedrijf te sterk wordt in de VS, krijgt het te maken met sancties of importheffingen. De FED heeft met al haar maatregelen er ook voor gezorgd dat de echte winter al lang niet meer in de VS langs is gekomen, al waren er in 2000 EN in 2009 wel genoeg bedrijven die individueel de Kondratieff winter ondergingen.
Europa doet niet eens meer moeite om zich kapitalistisch te noemen. In Europa is de economie voor meer dan 50% een zaak van de overheid. In feite zijn wij in Europa degenen die nog het meeste op de communistische heilstaat van Stalin lijken.
De huidige economische dreun die we onszelf nu geven, zou ons wel eens richting een echte Kondratieff winter kunnen drukken. Het houdt in dat aandelenkoersen tot wel 90% kunnen dalen. In 2000 gingen beursindices tot wel 80% terug, dus alles is mogelijk…
We hebben net een 30% correctie op de beurzen gehad. Dat voelt als heftig, maar stelt natuurlijk niets voor in vergelijking met een echte Kondratieff winter. Ik sluit hem niet uit.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *