LADEN

Typ om te zoeken

Kerncentrales onder constructie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Kerncentrales onder constructie

Voor een deel van de wereld is de oplossing in minder fossiele brandstoffen gebruiken gevonden door het in gebruik nemen van kerncentrales.
De komende jaren zullen er daarom nog weer een paar kerncentrales online komen.
Zo is het de bedoeling dat Turkije in 2023 twee kerncentrales online gaat brengen. Het land zal daarbij proberen om eigen productie van kernmateriaal te gaan gebruiken, zodat het niet afhankelijk is van import. In totaal wil Turkije nog negen kerncentrales bouwen en is het de bedoeling dat een derde kerncentrale in aanbouw in 2025 online gaat komen.
Ook Iran wil (in 2024) twee kerncentrales online gaan brengen. Er staan nog drie centrales in de planning.
Pakistan is van plan dit jaar nog drie kerncentrales online gaan brengen.
Zelfs Japan, dat eerder de wens uitsprak zonder kernenergie verder te kunnen, zal in 2025 een nieuwe kerncentrale in gebruik nemen. Een andere centrale is ook in aanbouw, maar nog onduidelijk wanneer deze echt online gaat komen. In Japan zijn nu nog negen centrales online. Na 2011 zijn veel centrales gesloten en van zo’n 25 centrales is de vergunning nu ingetrokken en gaat nog bepaald worden of deze alsnog weer gaat worden toegekend.
Het zo arme Bangladesh wil in 2023 twee kerncentrales opstarten. Zoals het er nu uitziet is één centrale al vertraagd tot 2024.
Vanuit China is bekend dat het in 2024 in ieder geval twee centrales online zal brengen. In totaal zijn er nu 18 centrales in aanbouw in China. Ook China probeert zo veel mogelijk vanuit eigen binnenlandse productie het uranium te produceren. Er staan maar liefst 85 centrales gepland. De bouw er van moet nog gaan beginnen.
Argentinië heeft plannen voor drie extra kerncentrales. Eén daarvan is nu al in aanbouw.
Armenië heeft één kerncentrale in aanbouw ter vervanging van de al in 1989 gesloten centrale in Metsamor. De nieuwe centrale moet in 2023 operationeel worden.
Wit Rusland wil in 2021 en 2022 een kerncentrale online brengen. Het zijn dan de enige twee actieve kerncentrales in dat land.
België gaat in de komende vier jaar al haar kerncentrales voorbij de houdbaarheidsdatum zien komen. Er zijn, voor zo ver mij bekend, geen plannen voor nieuwbouw van centrales. Meest waarschijnlijke scenario is verlenging van de houdbaarheidsdatum totdat het te veel begint te stinken.
Brazilië is nu al tien jaar bezig een derde centrale te bouwen. Onduidelijk is wanneer deze gereed zal komen.
Canada zal de komende jaren enkele centrales gaan sluiten, of moet alsnog besluiten tot het langer open houden van bestaande centrales. Er zijn nog geen plannen tot nieuwbouw.
Tsjechië heeft drie centrales in aanbouw.
Egypte heeft vier kerncentrales in de planning staan. De bouw van tenminste één daarvan moet dit jaar gaan beginnen.
Finland wil er twee centrales bij hebben. Het land heeft er al vier operationeel.
Frankrijk heeft één centrale in aanbouw. Het land heeft veel oude centrales en heeft in 2020 twee centrales gesloten.
Duitsland heeft besloten zonder kernenergie verder te willen en is nu bezig om bijna alle centrales te sluiten. Op dit moment zijn er nog altijd zes kerncentrales actief.
Hongarije wil een tweetal extra centrales online gaan brengen. planning is 2023 en 2025.
India is één van de grote groeilanden. Het land heeft nu 21 kerncentrales actief er zijn er nu negen in aanbouw en er staan er nog 34 in de planning.
Indonesië heeft zes kerncentrales in de planning staan. Die moeten tussen 2022 en 2030 online gaan komen.
Italië is haar kerncentrales aan het sluiten. Er staan geen nieuwe in de planning.
Kazachstan heeft twee kerncentrales in de planning staan.
Litouwen is haar resterende twee centrales aan het uitschakelen. Er staan nu geen plannen meer open.
Polen heeft plannen voor zeven nieuwe kerncentrales. De meeste moeten tussen 2033 en 2040 online gaan komen.
Roemenië wil op termijn van twee naar vier centrales. De bouw is ooit gestaakt en moet weer worden opgepakt.
Rusland heeft nog 33 kerncentrales in de planning. Op dit moment zijn er drie kerncentrales in aanbouw. Eén van de drie ligt de bouw nu weer van stil.
Slowakije heeft twee centrales in aanbouw en één centrale in de planning.
Slovenië heeft één centrale in de planning. In 2027 willen ze beginnen met bouwen.
Zuid Afrika heeft plannen voor acht nieuwe centrales. Onduidelijk is wanneer deze online moeten gaan komen. De bouw is nog niet begonnen. Papier is geduldig.
Zuid Korea heeft nu vier centrales in aanbouw. Er zijn nu 24 kerncentrales actief.
Spanje is haar kerncentrales aan het sluiten. Drie zijn in afbouw fase. zeven kerncentrales zijn nog operationeel.
Zweden is ook bezig met de sluiting van centrales. zeven zijn actief bezig met afsluiten. Er zijn nog zes kerncentrales online.
Zwitserland heeft nu vier kerncentrales online. Er zijn nog geen plannen tot uitbreiding.
Taiwan heeft vier kerncentrales online. Twee zijn al sinds 1999 in aanbouw, zonder dat een einddatum van deze aanbouw in beeld is.
Oekraïne is nu bezig twee kerncentrales te bouwen. Het land heeft enorm veel centrales die ooit in aanbouw waren, maar na de ramp in Tsjernobyl nooit meer werden afgebouwd. Het land heeft nog 15 actieve kerncentrales.
UAE is bezig drie centrales te bouwen.
Het Verenigd Koninkrijk heeft zes nieuwe kerncentrales in de planning. Er wordt nog niet gebouwd. Het land heeft 15 actieve centrales.
De Verenigde Staten heeft plannen voor 17 nieuwe kerncentrales. Vier andere zijn nu al in aanbouw.

Kortom… Er zit nogal wat capaciteit aan te komen.
De hoeveelheid centrales neemt enorm toe, terwijl uranium productie nog altijd niet toeneemt. De vraag is uiteraard wanneer de prijs van uranium omhoog schiet. Het feit dat landen als China, de VS en Turkije zoveel mogelijk vanuit eigen productie willen gaan draaien is voor de prijs van uranium niet zo van belang. Er is zo veel als er is. De wereldproductie is te laag en net zoals de bouw van een kerncentrale jaren neemt, zo duurt ook de bouw van een uraniummijn enorm lang. De huidige lage prijs voor uranium is op termijn niet vol te houden.

In de x10 beleggen portefeuille ligt er een nadruk op uranium aandelen. In mijn visie de belangrijkste sector voor de komende 25 jaar.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *