LADEN

Typ om te zoeken

Keihard geraakte Amerikaanse aandelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Keihard geraakte Amerikaanse aandelen

Wal-mart, Caterpillar, Chevron en United Technologies zijn vier grote Amerikaanse aandelen die ieder voor zich dit jaar meer dan 25% aan waarde verloren hebben.
Samen verloren alleen deze vier bedrijven in 2015 al bijna 200 miljard dollar aan beurswaarde.
We hebben het hier slechts over vier fondsen…
Nu kan je beargumenteren dat de hoogste beurswaarde van dit jaar ook complete onzin was. Dat is ook zo. Immers, ze kwam tot stand bij veel geldschepping en een nul procent rente.
Maar de rijkdom van pensioenfondsen en de kracht van de Amerikaanse economie zijn er wel mee berekend.
En dan een paar maanden later is bijna 200 miljard dollar weer verdwenen als rook in een vliegende storm.
Op dit moment zie ik ook geen reden om aan te nemen dat de daling van de aandelenkoersen voorlopig voorbij is.

bearishe grafiek
De trend is neerwaarts gericht en hooguit kunnen we stellen dat de snelle daling de laatste twee weken tot staan is gekomen. In feite zien we ieder herstel weer in de kiem gesmoord worden door weer een punt waar we ons zorgen over moeten maken.
De lijst met ‘enge’ zaken neemt dan ook hand over hand toe. Vluchtelingen, rente, Syrië, Economie China, Griekenland, Portugal, Spanje, energieprijzen, fijnstof, werkloosheid, fraude, islamisering, dalende beurzen, geldschepping en u kunt er ongetwijfeld nog wel wat verzinnen.
Dat de FED de rente niet durfde te verhogen, spreekt ook boekdelen. Ze zitten klem. De dollar wordt te veel waard en ook dat past niet in het beleid van de Amerikaanse overheid. De dollar moet verzwakken, maar hoe doe je dat, zonder tegelijkertijd de economie te knakken?
De enorme daling van de genoemde vier aandelen doet vooral de pensioenvoorziening van Amerikanen pijn. Het zijn namelijk weduwen en wezen fondsen die iedereen en zijn schoonmoeder in portefeuille heeft.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *