LADEN

Typ om te zoeken

Kan de Kup het alternatief op fiat geld worden?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Kan de Kup het alternatief op fiat geld worden?

Cor de Jong heeft een interessante visie de wereld in gestuurd. Hij wil als dekking voor fiat geld de Kale kilowattUur Prijs (Kup) in het leven roepen.
Kan deze Kup een dekking zijn voor een munt?
Daar is niet zo maar even antwoord op te geven. Ik denk dat het er ook nog te vroeg voor is.
Maar het is al wel interessant!
Waar ik echter warmer van zou worden, is als je die Kup ook op voorraad hebt.
Niet alleen als olie of gas in de grond of als potentiële productiecapaciteit, maar bijvoorbeeld ook in waterstof.
Immers dan heb je ook letterlijk een fysieke dekking. Nu is dat laatste niet keihard nodig, maar met alleen de potentiële mogelijkheid om eventueel die Kup ook te kunnen leveren is het systeem me te mager. Immers is het fiat systeem ook zoiets. Er is weliswaar officieel geen dekking voor bijvoorbeeld de euro, maar je zou kunnen beargumenteren dat de landen in bijvoorbeeld de Eurozone wel samen een waarde en economische macht betekenen. Is de euro dan dus écht ongedekt?
Blijkbaar vindt de markt van niet, want het vertrouwen in de euro blijft groot.
Het vertrouwen in de Kup is even de vraag. Immers wie gaat dat vertrouwen gebruiken om er geld op uit te geven?
Welke entiteit heeft de macht om de Kup dan ook echt te kunnen koppelen aan een munt?
Het is maar niet even wat! Immers praat je over het vertrouwen geven aan een compleet nieuw monetair systeem met een meet maat die niemand nog kent.
Het is niet zo dat je geld geen dekking kan geven, het is de vraag wie de garantie op die dekking gaat afgeven en hoe je dat allemaal kan vertrouwen.
Vertrouwen, daar valt of staat alles mee. Je kan zel zeggen dat de munt inwisselbaar is voor x Kup, maar wiens handtekening staat er op het biljet?
Ik produceer zelf momenteel 10.000 kWu per jaar. Kan ik daarop dan een munt uitgeven? Hoe werkt dat?
Kunnen bedrijven dat?
Kan een overheid dat? Of een centrale bank? Het punt is… Iedereen moet zich daar dan in kunnen vinden.
De huidige machthebbers en eigenaars van het huidige geld zouden hier niets mee winnen. Nu krijgen ze rente over het door hen uit lucht verzonnen geld. Deze oplossing is voor hen een verslechtering. Waarom zouden ze de wereld weggeven voor een betere of veiliger munt?
Ze hebben veel liever de macht van de huidige munt.
Ik als consument dan… Ik kan het accepteren, maar dat doe ik ook al met crypto’s. Leuk monopoly geld, maar belastingen kan ik er nog niet mee betalen. Als de overheid het niet accepteert, blijft het speelgeld.
Als we deze energie kunnen opslaan en als spaargeld kunnen gebruiken, dan wordt het anders. Waterstof zou die revolutie kunnen inzetten.
Maar in feite zou je ook uranium kunnen gebruiken. Als je er maar kWu van kan maken. Immers is dat de dekking.
Ik heb mijn spaargeld nu in goud.
Ik geloof in de waardevastheid van goud. Daarmee heb ik mijzelf onafhankelijker gemaakt van de euro. Hetzelfde doen mensen die crypto’s kopen.
In feite hoef je slechts te geloven in de waardevastheid van de Kup om hetzelfde te kunnen doen. Moet het echter wel mogelijk zijn dat heel goed vast te leggen. Misschien kan er een crypto van gemaakt worden. Een crypto met als onderliggende waarde niet het feit dat de crypto gecreëerd is, maar dat je deze kan inwisselen voor een x aantal kWu.
Het is een idee om verder uit te ontwikkelen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *