LADEN

Typ om te zoeken

Jack Ma’s val is een potentiële kans

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Jack Ma’s val is een potentiële kans

Eén van mijn stokpaardjes is dat de grootste bedrijven in de wereld veel te groot en machtig geworden zijn. Toen de VS in feite de enige economische grootmacht was, toen kon het land de grootste bedrijven dwingen zichzelf op te splitsen.
Nu China in feite net zo groot is als de VS is die kans kleiner. Als de VS als enige de grootste bedrijven zou dwingen zich op te splitsen zouden Chinese bedrijven als grootsten de wereld kunnen domineren.
Dat gaat de VS dus niet doen. China zit met hetzelfde dilemma. Beide landen hebben hun argumenten om de te invloedrijke bedrijven minder machtig te maken.
De Chinese politieke leiders hebben nu ongewenst commentaar gekregen van hun rijkste en meest invloedrijke zakelijke leiders. Dat pikken ze niet en als ‘straf’ willen ze nu Jack Ma dwingen om zijn bedrijven minder machtig te maken. Daarmee spelen ze Amerikaanse bedrijven in de kaart. Dat wil China ook niet.
Ik zie hier een uitgelezen kans.

Als China bewogen kan worden om hier een structurele politieke afspraak met de nieuwe Amerikaanse regering over te maken, dan kunnen in overleg tussen de twee economische grootmachten afspraken gemaakt worden over de maximale omvang die een bedrijf mag hebben. Juist nu is dus een goed moment om in overleg met de politieke leiders van China te treden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *