LADEN

Typ om te zoeken

Is taxatiewaarde een goede maatstaf? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is taxatiewaarde een goede maatstaf? (Tom Lassing)

Voor de bepaling van het risico van een lening op commercieel vastgoed is het in Nederland heel normaal om van de taxatiewaarde uit te gaan.
De taxatiewaarde is de waarde van nu… Nee, van net… Neen, van toen het rapport werd opgesteld.
De taxatiewaarde is al achterhaald op het moment dat het rapport ondertekend wordt.
In feite zegt de taxatiewaarde dus iets over toen.
Maar dat ‘toen’ is één moment.
Dat moment kan een de top van een hype liggen, of in het diepste dal.
Het is dus heel vatbaar voor de absolute gekte van de markt, omdat het totaal geen rekening houdt met bijvoorbeeld de situatie van de laatste 5 jaar.
Is dat dan beter, een periode van 5 jaar?
Ja en nee. In een stijgende markt is uitgaan van een 5 jaar situatie, en het dus herberekenen van de huidige taxatiewaarde ten opzichte van een 5 jaars indexering, een ramp voor leners, want de waarde wordt (te) laag vastgesteld en ten opzichte van de daadwerkelijke koopprijs is de taxatiewaarde dan te laag. Als je moet lenen is dat een lastige zaak.
Het voordeel is echter wel dat de prijzen hierdoor gedempt zullen worden, want men kan niet maximaal lenen.
Andersom zal het de markt steunen. Stel even dat de prijzen de laatste vijf jaar zijn gedaald. Er is nu een taxatie gedaan en die in geindexeerd op de laatste 5 jaar. De taxatiewaarde ligt dan boven de koopprijs. Wil je dan lenen, dan kan je makkelijk aan geld komen. Dit zal de vraagprijs stimuleren en de prijzen van vastgoed dus een steun geven.
Er is dus wat voor te zeggen om taxatiewaarde anders te berekenen dan puur op één moment de gekte van de dag tot de waarde vast te stellen waarop leningen tot stand komen.
Is het allemaal zo simpel? Neen, maar het hierboven geschetste systeem biedt wel enkele oplossingen voor problemen die we nu wel in de markt hebben. Het is niet zaligmakend, maar wel een verbetering.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *