LADEN

Typ om te zoeken

Is geld printen goed voor goud?

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Is geld printen goed voor goud?

Ik verbaas me de laatste tijd dat de goudbashers dingen zeggen die ik als goud bezitter niet herken.
Zo zeggen ze dat goudbezitters denken dat het printen van fiat geld de goudprijs zal doen stijgen.
Ik zeg u, dat doet het niet. Misschien is beter te zeggen… nog niet.
Het gaat namelijk niet om dat printen van geld zelf. geldprinten

Dat printen staat volkomen los van welke koersbeweging dan ook. Dat zou je misschien anders denken, want als je één keer zoveel geld creëert, dan zou het logisch zijn dat geld de helft waard is.
Theoretisch is dat ook zo, maar in de praktijk gelden hele andere regels.
Ten eerste is nieuw verzonnen geld nog maar niet zo maar in de economie verwerkt. In Europa bijvoorbeeld gingen zoveel bedrijven failliet en ging er daarmee zo veel geld verloren, dat het printen van extra geld in feite het verloren gegane geld goedmaakte.
Maar zult u misschien denken, als iemand failliet gaat, dan is het geld toch niet verdwenen?
Jawel, waarschijnlijk wel, want het geld was om te beginnen al verzonnen. En dat verzonnen geld wordt dan niet terugbetaald.
Als u een hypotheek op uw huis heeft, dan is dat geld dat naar de notaris werd overgemaakt en dat vervolgens naar de verkoper is gegaan ook verzonnen. Het werd verzonnen met als onderliggende waarde uw huis, uw handtekening en uw inkomen.
Stel dat u vervolgens failliet gaat, dan gaat u dat geleende (verzonnen) geld niet meer terugbetalen, waardoor in feite de min positie nooit meer naar positief gebracht wordt. Daarom komt de ECB met miljarden aan steunaankopen. Het geld dat door slechte leningen verdwenen is, is nu aangevuld.
Dat is vals spelen, maar zolang niemand zich daar aan stoort, zal de waarde van geld niet enorm afnemen en zal bijvoorbeeld de goudprijs dus niets doen op het gegeven.
Pas als het vertrouwen in de munt wegvalt, dan zal er waarschijnlijk een reactie op de goudprijs zijn. En die reactie heeft dan ook niets van doen met een werkelijke waarde van goud. Er is namelijk geen werkelijke waarde. De huidige waarde is altijd de werkelijke waarde. Goud heeft geen minimale waarde. Maar in feite heeft niets in de wereld een minimale waarde. We geven alles een waarde naar moment en locatie.
Goud geven we een waarde en een munt waarin wordt vals gespeeld door meer geld te drukken als het mis dreigt te gaan geven we ook een waarde. Vertrouwen is het sleutelwoord.
Als vertrouwen verdwijnt, dan is dat meestal gunstig voor goud… Maar dan moet er wel paniek uitbreken. Zonder paniek is de goudprijs keurig in de hand te houden. Het is een belangrijk metaal en net als de wisselkoersen van de wereldmunten houden de centrale banken de hand op de knip als het gaat om de waardering van goud. Zodra ze komen met een maatregel die wel eens gunstig voor goud en ongunstig voor hun munt kan zijn, komen ze met veel aanbod op de goudmarkt. Consumenten mogen namelijk geen vertrouwen in goud krijgen. Dan zouden centrale bankiers namelijk hun macht op de economie verliezen. Goud kan je immers niet bijverzinnen…
Tenminste dat was tot 10 jaar onmogelijk. Nu hebben we papieren goud in de vorm van ETF’s en Futures. Via die weg staat er 100x meer goud uit dan er daadwerkelijk goud in de wereld is.
Leuk voor speculanten, en handig voor de centrale bankiers. Zo kunnen ze de prijs van goud sturen zo lang er maar geen paniek uitbreekt.
De kern van de zaak is paniek. Als die er is, dan rolt van alles onverwachte kanten op. Alleen van goud weet je dan dat het vrijwel zeker een gunstige kant gaat oprollen voor de bezitters er van. Maar 100% zekerheden zijn er niet in het leven.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *