LADEN

Typ om te zoeken

Is er een Griekse oplossing?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is er een Griekse oplossing?

500.000 daklozen in alleen de stad Athene is toch een behoorlijk probleem! Op welke wijze dacht de Trojka dat probleem aan te pakken?
– Niet eigenlijk. Dat is een onderwerp waar de EU en het IMF zich niet aan wagen. De Griekse overheid moet de bevolking nog meer de duimschroeven aandraaien. Bijvoorbeeld later met pensioen gaan…
Maar waar slaat dat op als 25% werkloos is?
Zou je dan niet ergens anders je prioriteiten leggen?
De EU doet het niet, omdat de kiezers elders in Europa zich boos maken over de lagere pensioenleeftijd in Griekenland. Men is dus voor de bühne oplossingen aan het aandragen die geen oplossing zijn.
Ondertussen is er ook een akelige andere realiteit duidelijk. Het voelt namelijk aan als een crisis, maar ten opzichte van waar de Grieken begonnen, is er niet veel veranderd. In de jaren negentig konden ze zich amper een auto veroorloven en was er ook grote armoede.
En nu, nu de realiteit weer voor iedereen zichtbaar is, is die situatie er weer.
Griekenland heeft zich enkele jaren lang voorgedaan als ontwikkeld land, maar is in feite economische gezien een derde wereldland in Europa gebleven. Het feit werd echter met geleend geld even een paar jaar verdoezeld.
Het gaat hondsberoerd in Griekenland en alle voorstellen van de EU tot nu toe zouden NIETS aan die situatie veranderd hebben.
Dat de Grieken nu dus met een ‘Nee’ dreigen is geen verrassing. Op deze manier brengt Europa hen niets.
Het probleem is dat Griekenland in feite niet klaar was voor Europa en de euro. De vraag is of we bereid zijn het land er wel klaar voor te maken. Of zeggen we tegen de Grieken dat ze dat zelf en dus los van Europa dat maar moeten doen? We raken dan wel een afzetgebied kwijt en daar was het vooral Duitsland in 2002 om te doen. Daarom mochten de Grieken met leugens alsnog meedoen. De Duitsers knepen een oogje toe, want het extra afzet gebied was erg welkom. Duitsland was toen nog aan het herstellen van de eenwording en in feite hebben de Grieken Duitsland toen enorm geholpen.
De Grieken kregen er veel voor terug, waaronder een compleet nieuw wegennet.
Maar het feest is nu over. Het land is failliet en de schuld is onhoudbaar. Daar verandert geen EU hulpprogramma en geen enkele nieuwe bezuinigingsronde wat aan.
In Griekenland zien we dat het steeds moeilijker wordt om aan cash te komen. Men brengt ook geen geld meer naar de bank toe. Geld gaat tussen mensen rond en ook bedrijven stroten nu liever niet af. Immers, als je geld naar de bank bent, is er de kans dat je je geld kwijt raakt. De euro’s zijn ook bij een Griekse exit nog wel elders in Europa uit te geven. De Grieken willen dus graag cash geld hebben.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *