LADEN

Typ om te zoeken

Het nieuwe ondernemen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het nieuwe ondernemen

Valt het model van ondernemen van bedrijven als Apple, Google, Microsoft, Samsung op termijn vol te houden? Willen we op die manier omgaan met ondernemen?
Het antwoord is neen.
Die manier van ondernemen was ooit prima, maar we merken nu dat het is doorgeschoten en dat het de samenhang van de samenleving vernietigd.

De bedrijven zijn zo machtig geworden dat ze zelfstandig besluiten geen deel meer uit te willen maken van de samenleving. Ze betalen vrijwel geen belastingen en als ze ergens toe gedwongen dreigen te worden, dan verplaatsen ze de productie simpelweg naar een plek waar men wel alle ruimte geeft en geen belastingen heft.
Het moet dus anders.
Ondernemen moet anders.
In plaats van concurrentie moet er samenwerking komen. In plaats van verbruiken gaan we structureel hergebruiken en daar waar we nu gaan voor de ontwikkeling van het individu, moeten we toe naar de ontwikkeling van de samenleving.
We moeten meer gaan denken aan het algemeen goed en minder aan het eigen goed.
Alleen dan kunnen we iedereen een zinnige reden van bestaan geven en voorkomen we dat er een untermensch stroming ontstaat waarbij de have’s oorlog voeren met de have-not’s.
Die oorlog zien we nu ontstaan. De stroom economische vluchtelingen neemt hand over hand toe en met die vluchtelingen komt de natuurlijke reactie van bescherming.
Een betere reactie zou zijn om welvaart naar ook de landen te brengen waar al die vluchtelingen vandaan komen. Geen soldaten sturen, maar coöperatieve ondernemers. Ik was in 2000 op Internet de eerste in financieel Nederland die producten van anderen structureel ging aanprijzen naast de eigen producten. Samen met de con-collega’s, in plaats van tegen de concurrenten. Waarom ook niet samenwerken met ondernemende personen uit de landen waar nu de vluchtelingen vandaan komen? Hoe kunnen we elkaar helpen? Is dat niet een veel prettiger vraag om elkaar te stellen dan “hoe kan ik je op alle mogelijke manieren kapot concurreren?”
Het nieuwe ondernemer is het makkelijkst te omschrijven met wat ik net al schreef: Hoe kunnen we elkaar helpen…
Zo simpel is het.
Moeten we vervolgens Samsung en Apple etc. dwingen het anders te doen? Neen, dat werkt niet. Consumenten zullen uiteindelijk met de voeten moeten stemmen. Als uiteindelijk consumenten zelf inzien dat die bedrijven slecht nieuws voor de samenleving zijn, dan hoop ik dat de consumenten zo slim zullen zijn te kiezen voor producten van producenten die wel deel willen uitmaken van de leefbare samenleving.
En misschien moeten de bedrijven die eigenwijs blijven via belastingheffing gedwongen worden meer bij te dragen aan de lokale samenlevingen. Maak hun producten dan via belastingen maar duurder en geef het verschil terug aan de lokale inwoners… Als de bedrijven niet achteraf belasting willen betalen, dan moet het maar vooraf. Maar liever heb ik dat consumenten zelf inzien dat spullen kopen bij die mega grote multinationals gewoon een slechte zaak is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *