LADEN

Typ om te zoeken

Is een basisinkomen de heilige graal?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is een basisinkomen de heilige graal?

kosten, basisinkomen

Voor iedereen de barricades gaat betrekken over het basisinkomen toch even wat kaders plaatsen. Ik heb een beetje ervaring met mensen een goed inkomen geven.
Ik had ooit een onderneming met 20 man personeel die ik bewust een goed salaris had gegeven omdat ze dan vrijuit creatief konden worden.
Om een lang verhaal kort te maken… Zo werkt dat dus niet.
Waarom niet?
– Ik gaf WERKNEMERS een inkomen. Werknemers nemen in principe geen zelfstandige besluiten en doen wat je ze zegt te doen. Het is dus maar niet zo maar dat ze creatief worden omdat ze een prima inkomen krijgen.
Je moet natuurlijk wel de juiste verwachtingen hebben en de juiste mensen bij die verwachtingen zoeken. Het was een dure les die me financieel gezien tien jaar van mijn leven heeft gekost.

Dan naar het basisinkomen.
In feite is het een basisinkomen voor mensen die nu kansloos op de arbeidsmarkt zijn. We maken die mensen nu ‘klein’ in onze samenleving. Ze moeten een uitkering aanvragen, en ze krijgen een korting op hun karige uitkering als ze niet x aantal kansloze sollicitatiebrieven schrijven die vervolgens werkgevers weer met de nodige kosten moeten afwijzen.
Daar wordt niemand blij van en degene met de uitkering het minst.
Dat moet dus beter en wat is nou mooier om die ‘kleine’ persoon gewoon weer kansen te geven. Echte kansen, zonder verplichtingen. Daar wordt die persoon blijer van en het kost heel wat minder werk bij werkgevers die stapels brieven van kansloze sollicitanten moeten afwijzen.
Dus die mensen zo maar een basis inkomen geven is al een prachtige start.
Waarom dan toch ‘iedereen’ die uitkering geven?
Die uitkering vervangt een deel van het loon (werkgevers betalen dit deel van het loon aan de staat, niet aan de werknemer) maar deze basisuitkering vervangt ook andere toeslagen en uitkeringen. Denk aan het basispensioen en aan huur toeslagen etc. Kortom veel minder rompslomp en dus in totaal een veel goedkopere uitvoering van heel veel overlappende en aanvullende uitkeringen en toeslagen. Die vervallen allemaal, behalve degene waarvoor je zelf spaart en die niet door de overheid uitgekeerd worden.
Via deze weg is het dus zo dat iedereen hetzelfde recht heeft. Wel of geen werk maakt niet uit, je krijgt je basisinkomen. Hoe je erbij gaat verdienen maakt niet uit. Dat bepaal je zelf.
Het voordeel is dat mensen meer vrijheid hebben. Zo kan je besluiten met meer mensen samen te gaan wonen zodat de woonlasten lager uitvallen en je minder hoeft te werken om toch lekker rond te komen.
Heel goed, want nu hebben we 500.000 werklozen en 600.000 arbeidsongeschikten.
Dat stigma kan dus weg. We hebben straks alleen nog maar basisinkomen klanten.
Arbeidsongeschikt kan je nog wel zijn, maar je basisinkomen blijf je houden. Een aanvullende uitkering is iets dat je zelf, al dan niet via de werkgever of collectief hebt geregeld.
Het is vooral voor de mensen die we nu systematisch klein houden een uitkomst. Die mensen gaan veel gelukkiger worden. Geen macht trippende (semi) ambtenaren meer nodig om mensen te controleren.
En de kosten?

kosten, basisinkomen
Die vallen niet hoger uit in Nederland, want we hebben nu ook individueel overal recht op. Dat basisloon voor werkenden is slechts een andere route voor het geld dat werkgevers toch wel kwijt zijn.
Stel dus even dat het basisinkomen 1000 euro is en je gaat ergens werken en je spreekt af 2500 euro, dan is dat inclusief de 1000 euro basisinkomen. De werkgever betaalt dus de nodige premies, waaronder die 1000 euro basisinkomen die uiteindelijk via de staat ook naar jou gaat.
Het zijn dan alleen niet specifiek die 1000 euro. Je werkgever betaalt het en de staat geeft iedereen het basisinkomen.
Uiteindelijk moet het zo zijn dat alle bedrijven die hier omzet maken ook hun bijdrage voor dat basisinkomen doen.
Een Google dat haar hoofdkantoor in Ierland heeft moet dus gewoon hier belasting over de omzet betalen. Haar winstbelasting moet ze dan in Ierland afdragen.

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *