LADEN

Typ om te zoeken

Is China sterk genoeg voor de nummer één plek?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Is China sterk genoeg voor de nummer één plek?

In de wereld is het al heel wat eeuwen zo dat er steeds één natie dominant is. In de 19e eeuw was het Britse rijk onaantastbaar. In de 20e eeuw kwam uiteindelijk de VS als de dominante partij boven drijven.
Het ging niet vanzelf in de 20e eeuw.
Gek genoeg waren het niet de Britten en de Amerikanen die om de nummer één plek vochten, maar waren het de Duitsers, Japanners en Russen die met veel leed en geweld de nummer één plek wilden veroveren.
De VS was tot in de Tweede Wereldoorlog aan het tegenstribbelen om die nummer één positie in te nemen. Het land was na de Eerste Wereldoorlog een slapende reus geworden. Het deed echter niets om de nummer één plaats te claimen en dat zal mede de reden zijn geweest dat Duitsland, Rusland en Japan een poging gingen doen.
We zijn nu in de 21e eeuw aangekomen. Putin droomde weer van een poging om de nummer één plek in te nemen, maar zijn poging faalde uiteindelijk zo jammerlijk dat het land blij mag zijn als het intact als een vazal van China als één land mag blijven bestaan.
China is nu de enige kandidaat nog om de nummer één plek eventueel te veroveren. China heeft daar Rusland wel voor nodig, maar slechts voor de goedkope grondstoffen. Buiten dat kan Rusland China niet veel meer bieden.
Maar China is een reus op een bodem van drijfzand.
Het land heeft de komende vijftig jaar een sterk krimpende bevolking. Momenteel heeft China ook te maken met een ernstig vastgoed probleem. Daarbij is het land een dictatuur. Een dictatuur haalt standaard niet het beste uit de mensen. Leiders worden gekozen voor hun trouw, niet hun kunde.
China ziet de VS en Rusland momenteel vechten om een been.
Maar… Het heeft zelf ook nog een been waar het om wil vechten. Dat is namelijk Taiwan.
China heeft nog maar een kleine ‘window of opportunity’ om Taiwan te overmeesteren.
Het moet in feite binnen de komende vijf jaar gaan gebeuren en ook Taiwan weet dat.
Taiwan is van plan de huid extreem duur te verkopen. Zo duur dat China mogelijk daar haar ambities om de nummer één van de wereld te worden daar voor moet loslaten.
Ook China loopt namelijk de kans dat die aanvankelijk ‘beperkte’ oorlog het land volkomen zal uithollen, net zoals nu met Rusland aan het gebeuren is.
De oorlog in Oekraïne komt China zeker niet slecht uit, maar de stand van zaken daarvan geeft China kopzorgen. Het veroveren van een eilandstaat als Taiwan is immers niet makkelijk. Je loopt de kans dat je invasie leger daar verslagen wordt, voor je er versterkingen naar toe kan brengen. Als je dat overkomt, hoe vaak ga je dan nog weer een poging wagen?
Taiwan van afstand vernietigen kan natuurlijk ook, maar wat is dan je winst? Hoeveel gaat zo’n gruwelijke actie China kosten?
Als het land geïsoleerd wordt door de boze buurlanden en de westerse landen, dan wordt het allemaal heel moeilijk voor China. China is in de regio veruit de sterkste partij, maar dat voordeel valt weg als de rest zich samenpakt en als één tegen China optrekt. Dan is die overmacht van China snel verdwenen.
De derde wereldoorlog is dan een feit, maar Rusland is militair gezien voor China geen hulp en veel vrienden heeft China verder niet. Heeft China een derde wereldoorlog over voor Taiwan?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *