LADEN

Typ om te zoeken

Inflatie neemt toe

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Inflatie neemt toe

inflatie

De signalen zijn talrijk… Zo klagen huizenbouwers steen en been over de oplopende prijzen voor bouwmaterialen. We zien dat terug op de beurs, alwaar de koersen van grondstof aandelen flink aan het oplopen zijn. Ook loopt de prijs voor energie op. Verder heeft onderzoek in de VS aangetoond dat de leveringstijd van kapitaalgoederen enorm is opgelopen. Als de huidige tijd die het kost wordt vergeleken met het verleden, dan moet je naar 1951 kijken! Toen was de wereld nog altijd aan het herstellen van de Tweede Wereldoorlog. Hier in mijn wijk woonde in 1951 een gezin nog altijd letterlijk in het kippenhok, omdat er geen materialen waren om de verwoeste boerderij te herbouwen.

Wat heeft die oplopende inflatie voor consequenties?

Buiten het feit dat alles duurder wordt, neemt ook de koopkracht van je spaargeld af. In feite wordt geld gewoon minder waard. Immers, kan je er minder mee kopen.
Schulden worden ook minder waard…
In tijden van hoge inflatie wil je dus geen cash geld hebben!
Maar wat dan wel?

Goud is al duizenden jaren een prima plek geweest om tijden van hoge inflatie in uit te zitten. Ook aandelen van structureel winstgevende bedrijven en (verhuurd) onroerend goed kan interessant zijn. Maar weet dat als de beurs crasht en de economie een klap krijgt, dat op dat moment alles in waarde daalt. Het punt is, je moet zoeken naar zaken die daarna het snelste weer herstellen.

Dat zijn goedkope woonhuizen, goud, aandelen van oerdegelijke structureel winstgevende bedrijven. Dat herstelt na een crisis het snelste en daarna volgt de rest. Bij een crisis is het de kunst vooral om NA de grote aderlating weer snel kapitaal te vergaren. Je kan immers vrijwel niet voorkomen dat je kapitaal gaat verliezen. Degene die snel weet te schakelen en al zit in de juiste hoek zal het snelst kapitaal vergaren als het weer goed gaat.

De vraag is natuurlijk… moet je NU kansen laten liggen omdat je STRAKS bang bent voor de gevolgen van inflatie?
Dat antwoord kan je alleen zelf geven. Ik heb voor mezelf besloten dat ik mijn kernvermogen inzet op de veilige manier en dat ik daarnaast ook nu nog altijd kansen zoek op andere plekken.

Zijn crypto’s een veilige plek tijdens inflatie? Dat zullen we moeten afwachten. Ik denk het zelf van niet… Immers komt de prijs van crypto’s puur en alleen tot stand door vraag en aanbod. Als er minder geld beschikbaar is voor de vraag naar crypto’s, hoe kan die koers dan hoog blijven? Ik sluit niet uit dat de angst over het feit dat je in feite niets in handen hebt dan groter is dan de wens deze crypto’s te blijven verzamelen. Ben je het niet met me eens, prima. Daar leeft de beurshandel van, dus maak je er niet druk over en je hoeft niet boos op me te worden.
Helaas constateer ik keer op keer dat sommige cryptofans het als een geloof gaan zien en iedere ketter wordt te vuur en zwaard ‘aangepakt’. Is echt niet nodig. In de handel is er altijd een koper en een verkoper nodig. Anders werkt het spelletje niet.

Kan je ook profiteren van een uitbrekende crisis?
Ja, dat kan. Je kan short gaan en dus profiteren van de daling. Er zijn altijd wel enkele mensen die dat lukt. Het is echter extreem moeilijk. In feite moet je net geluk hebben. Voor de daling zien we vaak een enorme stijging die veel verder gaat dan vooraf gedacht. Ga je dus te vroeg short, dan ben je je geld al kwijt voor de crisis komt. Je moet dus net het geluk hebben een goede timing te hebben. Dat is geluk, want ik ken niemand die twee keer goed wist te timen.
Met Warren Buffett ken ik wel iemand die keer op keer weet te profiteren van het herstel van de economie en de beurs.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *