LADEN

Typ om te zoeken

Indexrecords

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Indexrecords

De Duitse en Amerikaanse indices staan op recordhoogte, maar is het wel beursfeest?
Als ik in mijn portefeuille kijk, en ik beleg voornamelijk in Amerika, dan staat de portefeuille er aardig bij, maar niet hosanna.
Maar ondertussen staat de Amerikaanse S&P wel op nieuwe recordhoogtes.
Dat is vreemd. Heb ik dan verkeerde aandelen?
Ik heb via Amerika bijvoorbeeld ADR aandelen van Chinese bedrijven. Grote bedrijven, zoals PetroChina, China Mobile en China Life.
Ze staan respectievelijk op de koersen 120, 49 en 41.
Hun hoogste koersen waren ooit grofweg 250, 105 en 100. Kortom, hoewel ik de belegging in Amerika deed, doen deze Chinese aandelen nog niet eens 50% van hun hoogste koersen ooit. Ze maken ook geen deel uit van de Amerikaanse indices.
Maar dan even naar Amerikaanse aandelen gekeken. Apple bijvoorbeeld doet nu 630. De hoogste koers was ooit dik 700. Dus nog altijd meer dan 10% lager dan de top.
IBM dan. Ooit het belangrijkste aandeel van de IT sector. Nu op 185. Hoogste koers was vrij recent nog 200+. Dit aandeel staat dus vrijwel op haar top.
Microsoft, dat de IT toppositie van IBM overnam, dat staat nu 41. Hoogste koers was ooit dik 60 dollar.
Exxon, lang het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld staat nu 100. Dat is ook de hoogste koers voor het bedrijf.
Al met al is het duidelijk dat je natuurlijk OF de index had moeten volgen, OF de juiste aandelen had moeten hebben.
Beleggers die er vanuit gingen dat mijnbedrijven en grondstofbedrijven het zouden gaan worden, die kijken nu tegen een heel andere beurs aan.
Barrick Gold bijvoorbeeld doet nu 16 dollar. Hoogste koers was ooit boven de 55 dollar per aandeel. Hetzelfde zien we in heel de goud en zilver sector. Maar ook zonne-energie, bij klanten populairder dan ooit, is voor beleggers een ramp. First Solar doet nu een kleine 62 dollar. Die aandelen stonden ooit 300 dollar…
Amerikaanse banken… Bank of America bijvoorbeeld. Nu op 15 dollar maar het aandeel stond ooit op 55 dollar. Citigroup, nu op 47,5 had ooit een koers van dik 550 dollar. Het is duidelijk dat de indices nog veel meer feest hadden gehad als de koersen van banken mee omhoog waren gegaan.
De vraag is, wat wilt u.
Wilt u het rendement halen dat de index haalt, of wilt u een hobby? Als u het rendement belangrijk vindt en u bent van mening dat de index de te volgen graadmeter is, dan raad ik aan om dan ook de index te gaan beleggen. Dat kan via ETF’s of via beleggingsfondsen.
Boeiend is het niet, maar u krijgt een rendement dat lijkt op het rendement van de index.
Dat is onder de streep leuk in mooie beursjaren waarin vooral de grote indexfondsen het goed doen. Dat is nu het geval.

Tom Lassing

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *