LADEN

Typ om te zoeken

Indexbeleggen als pensioenopbouw (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Indexbeleggen als pensioenopbouw (Tom Lassing)

Ik kreeg naar aanleiding van mijn recente pensioenartikel een aardige vraag binnen.
Is het een goed idee om via een indexfonds te bouwen aan een pensioen, en zo ja, wat voor fonds zou het dan het beste gaan worden?
Ja, het is mogelijk. Het voordeel van een indexfonds is het feit dat het vanwege de indexdekking al een zekere spreiding heeft. Uiteraard moet u wel kijken wat die onderliggende index dan is.
U moet dus zelf een voor u geschikte index kiezen. Dat kan een beursindex zijn, maar het kan ook een indexfonds zijn van een bepaald thema.
Uw eerste lastige keuze is dus al om uw keuze voor een index of thema te maken.
Ik heb dat zelf ooit voor een spaarhypotheek gedaan in een AEX indexfonds. Achteraf geen goed iets, want ik had geen invloed op de tweede zaak waar je op moet letten, namelijk de kostenstructuur.
Bij mijn spaarhypotheek mocht ik kiezen uit twee indexfondsen. AEX A en AEX B. Het verschil tussen die twee?
De letter?
Ik weet het niet meer. Maar wat akelig onduidelijk bleef en achteraf veel belangrijker was, was hoeveel kosten er gerekend werden. Dat bleek jaren later niet mis te zijn. Men rekende vooraf met een netto rendement van 9% en uiteindelijk bleek het na de eerste tien jaar bruto 4% te zijn geweest. Het was nog positief, maar dat was voor de kosten voor verplichte verzekering… Kortom, netto was het nul procent rendement.
Mijn rendement was een optelsom van al mijn overboekingen plus beleggingsrendement min de kosten en dat maakte het geheel gelijk aan wat ik al die 10 jaren in totaal overgemaakt had. Een woekerpolis maar dan met het geluk dat je in ieder geval nog eigen geld had…
Als u kiest voor indexbeleggen als pensioenopbouw, dan heeft u geen meerwaarde aan een actief beleggingsbeleid. U wilt immers de index volgen. Een ETF in plaats van een beleggingsfonds kan u netto al een half tot een heel procent per jaar schelen.
U moet alleen kijken of u die ETF dan automatisch kan aankopen of dat u dat iedere maand zelf handmatig moet doen. Dat laatste is niet zo’n goed idee, omdat het vergeten kan worden.
Naast de index keuze is er nog een punt waar u wat mij betreft op moet letten. Dat is de verhandelbaarheid. Hoe groot is de ETF? Hoeveel miljoen staat er uit? Het is verstandig om een groot fonds te kiezen, al was het maar omdat het verhandelbaarder is. 500 miljoen als minimum maakt de spoeling al veel dunner. Het is vaak niet mogelijk in thema index ETF’s. Dan zult u naar bijvoorbeeld een minimum van 250 miljoen moeten kijken.
U bent er nog niet… Ook bij ETF’s is er nog een verschil in de kosten die ze jaarlijks rekenen.
Hoe lager hoe beter. Ze doen immers niet veel meer dan passief de index volgen. Zo moeilijk is dat niet.
Daarbij zijn er nog de kleine letters. Zo zijn er heel wat ETF’s die hun aandelen uitlenen aan shorters. Daar krijgen ze een vergoeding voor. Wie krijgt echter die vergoeding? Bij sommige ETF’s houdt de uitgever dat geld zelf. Jij als belegger krijgt de koersdruk van shorters op je aandelen, maar je krijgt dan niet de opbrengst in de vorm van de rente. Ik vind dat onacceptabel. Zie er als klant maar achter te komen…
Wil je het goed doen, het is immers je pensioengeld, dan moet je er toch de nodige tijd in steken. Dat moet je doen als je start, maar het is ook verstandig om minstens één keer per jaar nog eens te kijken of het nog altijd een goed idee is. De ETF kan kleiner geworden zijn, of er is mogelijk een betere partij op de markt gekomen. Al die moeite en dan nog ben je nog slechts een index aan het volgen…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *