LADEN

Typ om te zoeken

IMF plan voor hogere welvaart (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

IMF plan voor hogere welvaart (Tom Lassing)

Het IMF heeft berekend dat een verschuiving van belasting op inkomen naar een hogere BTW belasting de welvaart structureel met een procent zou doen toenemen.
De vraag is natuurlijk of een procent meer welvaart er toe doet.
Maar laten we eerst eens kijken wat in gaat inhouden:
Belasting op inkomen zou dan structureel lager moeten worden en je wordt afgerekend op wat je uitgeeft. Dat is een gevaarlijke zet. De overheid krijgt dan in moeilijke economische tijden veel minder inkomsten, omdat de consument de hand op de knip houdt. Immers is alles duurder door de hoge BTW. Het zal ook inhouden (en dat juich ik toe) dat mensen meer zelf gaan maken of verbouwen.
Maar uiteindelijk zal de honger naar belastinginkomen de overheid toch dwingen tot het opleggen van belastingen. Als het niet via de BTW lukt, dan maar via andere wegen. De nog weer hogere BTW is echter altijd een blijvertje. Deze belasting gaat alleen maar omhoog, nooit omlaag.
Wat maakt het uit voor rijk en arm?
Je betaalt belasting op wat je uitgeeft. Dat lijkt dus eerlijk omdat rijken meer uitgeven. Maar is het eerlijker dan de huidige methode (waarop ook wel het nodige op af te dwingen is)?
Welk deel van hun inkomen geven rijken daadwerkelijk maandelijks uit en welk deel van het inkomen geven armen maandelijks uit?
Het punt is dat de armen alles uitgeven en rijken slechts een deel van hun inkomen.
In feite zou dus de belasting nóg weer verder omlaag worden opgelegd. Deze verandering is dus gunstig voor mensen met een extreem hoog inkomen.
Hoewel het ondanks dat zeker een interessant idee is, ben ik van mening dat het NIET de oplossing is.
Mijn verzoek aan het IMF is dan ook om eens een heel andere berekening te doen.
Ga eens uit van een Flat tax met daarbij ook nog eens een basisinkomen. Durf dát eens door te rekenen! Ik daag het IMF bij deze uit.
Ik denk namelijk dat ze die berekening gewoon niet durven te maken. Daarom komen ze met steeds andere variaties die in feite amper een impact hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *