LADEN

Typ om te zoeken

Ikea wil meer controle

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Ikea wil meer controle

Ikea wil meer de controle hebben over heel de keten en daarom is er door het bedrijf een enorm bos in Roemenië gekocht. Ikea kan nu voortaan op eigen hout draaien en is niet meer afhankelijk van externe leveranciers.
Het bedrijf is daarmee nog machtiger geworden.
Zelfs al zou de prijs van hout door het dak gaan, dan nog ‘kost’ hout voor Ikea niets meer dan wat menskracht voor de verwerking en het vervoer naar de fabriek.
Slim van Ikea.

Ikea
Het kan hiermee ook de Zweedse overheid het mes op de keel zetten.
Als die namelijk iets te veel noten op haar zang heeft, dan stopt Ikea simpelweg met het afnemen van Zweeds hout.
Jammer voor de Zweeds houthakkers. Die worden dan maar werkloos.
Hoewel het slim is vanuit Ikea gezien, ben ik niet zo blij met deze ontwikkeling. Bedrijven worden machtige dat staten en worden een staat binnen de staat.
Het bedrijf kan nu chantage plegen en de overheid het mes op de keel zetten. Wij willen minder belasting afdragen en als je ons dat niet gunt, dan…
En de overheid kan daar weinig tegen doen.
Bedrijven worden te machtig en dat is de kanker van het kapitalisme. Het systeem werkte, tot de bedrijven doorkregen dat ze zo groot moesten worden dat ze in feite wereldspelers werden en dus machtiger dan lokale (nationale) overheden.
Dat had nooit mogen gebeuren.
Misschien moet er ook wereldwijd een wet komen die stelt dat bedrijven maar in een beperkt aantal markten actief mogen zijn en maar een bepaalde maximale omvang mogen hebben.
Is het gezond als één bedrijf 250 miljard of meer waard is? Binnenkort is het eerste bedrijf 1 biljoen waard… Wie wordt daar dan beter van?
In feite moet er een revolutie plaats gaan vinden. Niet tegen een overheid, maar tegen te grote bedrijven. We leven steeds meer in een corpocratie. Het enge daarvan is dat geld (winst) in zo’n samenleving boven de mens gaat.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *