LADEN

Typ om te zoeken

Ierland in beroep tegen Apple besluit EU (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Ierland in beroep tegen Apple besluit EU (Tom Lassing)

Waarom is Ierland zo blij met Apple?
De reden is simpel, zonder het belastingvoordeel was Apple nooit naar Ierland gekomen. Ierland heeft dus een aantoonbaar voordeel bij het maken van de deal waarbij Apple in 15 jaar tijd 13 miljard minder belasting betaalde dat het anders kwijt was geweest.
In die periode is Ierland door een heel heftige crisis gegaan.
Apple droeg er slechts een heel klein beetje aan bij, namelijk door wat werkgelegenheid te bieden en de werknemers betaalden over hun loon de volle belasting.
Ondertussen is het de vraag hoeveel ook de Ierse economie verloren heeft omdat Apple veel goedkoper kon werken dan andere partijen in de markt.

apple
Hoe eerlijk is het dat Apple wel bijna belastingvrij in Ierland kan en mag werken, maar andere (kleinere) bedrijven mogen dat niet?
Google idem dito. Hoeveel (Ook Ierse) marketing bedrijven hebben het ondertussen al tegen Google afgelegd omdat deze altijd een betere deal kan bieden omdat ze bijna geen belasting betalen?
Het nadeel van de belastingdeals is niet heel erg makkelijk aan te duidden. Het voordeel wel.
Door deze bedrijven voor te trekken benadeel je de rest.
De wegen moeten ondertussen wel bijgehouden worden, de ambtenaren moeten betaald worden. Iedereen draagt er aan bij, behalve de grootste en rijkste bedrijven ter wereld die in Ierland een deal wisten te maken.
Ieder bedrijf zou dan deze deal moeten krijgen. Dát zou pas eerlijk zijn. Apple maakt een werelddeal en deze wordt voor iedereen in Ierland van toepassing verklaard.
Niet slim, maar wel eerlijker dan wat er nu gaande is.
Ierland gaat in beroep tegen het EU besluit dat ze de te weinig geheven belasting alsnog moeten vorderen. Ik hoop van harte dat het alleen een gevecht voor de Bühne is, want in feite kan niemand stellen dat het een eerlijke deal is geweest.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *